Política 30/08/2017

La Moncloa ja té a punt el recurs per impugnar l’1-O

Santamaría avisa: poden respondre “el mateix dia” que es tramiti

Dani Sánchez Ugart
3 min
Santamaría i Rajoy, avui, al Congrés / EFE

MadridLa Moncloa pensava que tenia controlats els tempos en la batalla contra el Procés. Però els canvis d’última hora en els calendaris anunciats per les forces sobiranistes -que han ajornat l’admissió a tràmit de les lleis de desconnexió- han agafat amb el peu canviat el govern espanyol, que a aquestes alçades ja pretenia tenir suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) la llei del referèndum, segons admeten fonts de l’executiu. Tot i així, el govern de Mariano Rajoy assegura que ho té tot a punt per recórrer al TC aquesta llei, i també la de transitorietat, tan bon punt s’admetin a tràmit al Parlament, dimecres que ve la primera i probablement dijous la segona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Fa setmanes que estem preparats per aturar les lleis”, va dir ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que va especificar que el recurs arribarà “probablement el mateix dia”. Entre els plans de l’executiu de Rajoy hi ha reunir el consell de ministres dimecres mateix, tan bon punt s’admeti a tràmit la llei, o dijous, per recórrer les dues lleis alhora. La intenció és que els recursos puguin arribar el TC durant la seva reunió ordinària, que s’allargarà fins divendres.

La número dos de l’executiu espanyol es va referir al fet -publicat ahir per l’ARA- que el Govern aspira a concentrar en un sol dia, el 6 de setembre, tant l’aprovació de la llei del referèndum com la signatura del decret de convocatòria. Santamaría va recordar que el tràmit de lectura única, una de les fórmules que permetrien aquesta jugada, està suspès pel TC. “No sabem com ho volen fer”, va admetre la vicepresidenta, que va valorar també la possibilitat que es faci per decret, o per la via exprés, que preveu l’article 81.3 del reglament del Parlament. En qualsevol dels casos, va dir, el govern espanyol tindrà preparat el recurs de manera immediata. Si s’aprova via Parlament, l’executiu estatal presentaria un incident d’execució de sentència en base a les sentències contra el Procés emeses pel TC. En canvi, si es fa via decret es veurà forçat a redactar un nou recurs d’inconstitucionalitat, que allargaria els terminis perquè requereix l’aval del Consell d’Estat.

La ràpida resposta del govern espanyol implicaria que el dilluns de la Diada tant l’executiu com el Tribunal Constitucional ja s’hauran pronunciat sobre la convocatòria del referèndum, com a mínim amb una suspensió cautelar. El que no va voler aclarir la vicepresidenta és si en els nous recursos s’hi inclourà la petició expressa al TC que inhabiliti preventivament, en virtut de les seves noves atribucions, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o fins i tot el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En principi, l’executiu de Rajoy vol evitar regalar aquest titular als independentistes, i l’escurçament dels terminis també li resta oportunitats per activar aquesta mesura abans de l’1-O. Santamaría sí que va recordar que ja hi ha quatre persones inhabilitades per la seva participació en la consulta del 9-N, i que la mateixa Forcadell té un procediment obert.

Una “autocràcia”

Pel que fa a la valoració de la llei de transitorietat, en la línia del discurs del president espanyol al Congrés, Santamaría va considerar-la una “aberració” “pròpia d’altres latituds”, que busca “construir una autocràcia”. La vicepresidenta espanyola va fer una “apel·lació als mínims principis democràtics” per demanar a les forces sobiranistes que no tirin endavant aquesta llei. Finalment, va insistir que “la consulta no se celebrarà”, que “no hi ha logística”, ni “firmes” ni la “mínima vergonya democràtica” entre les forces sobiranistes.

Fonts de la Moncloa indicaven ahir que aquest divendres “no hi haurà sorpreses” al consell de ministres i ho fien tot a la setmana que ve, quan, aquest cop sí, tot apunta que arribarà el xoc tantes vegades anunciat.

stats