Política 12/12/2016

Santamaría espera que la cimera pel referèndum serveixi per "reflexionar" i no repetir un altre 9-N

La vicepresidenta espanyola retreu que el Govern tiri endavant el full de ruta, mentre que el govern espanyol ha començat una nova etapa "de diàleg"

Ara
2 min
Santamaría comença  l’‘operació diàleg’ amb l’oposició

BarcelonaEl govern espanyol no permetrà que el referèndum sobre la independència que ha anunciat el Govern se celebri. Però lluny d'avançar com ho evitarà, la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet una crida a Carles Puigdemont i els seus socis per frenar el full de ruta. Com? Primer, advertint que "hi ha instruments de tota mena per impedir que se celebri un referèndum a Catalunya", perquè, ha dit, el govern espanyol "no pot autoritzar ni deixar" que se celebri la votació perquè no està "al seu mandat com a govern". I, segon, demanant que la cimera sobre el referèndum, que s'ha de celebrar el 23 de desembre, serveixi per "fer un exercici de reflexió" i no repetir una votació com la del 9-N, que "no va servir absolutament de res" perquè "va ser un fracàs a nivell internacional" i va provocar "inestabilitat" a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la Cope, Santamaría ha retret al Govern que convoqui aquesta trobada ara que el govern espanyol ha engegat una nova etapa "de diàleg" amb Catalunya. "Cadascú es retrata amb les seves actuacions. Durant molt de temps, la seva queixa era que el govern no dialogava, i quan el govern dialoga prenen aquestes decisions", ha dit la vicepresidenta.

Tot i això, ha dit que el govern espanyol té intenció de negociar 45 dels 46 punts que va plantejar Carles Puigdemont. De l'únic que el govern espanyol no en vol sentir a parlar és del referèndum. "El govern és molt dialogant dins la llei, però el govern farà que la llei es compleixi", ha garantit, i s'ha limitat a dir, sense més concrecions, que hi ha "instruments" per evitar la consulta que impulsa el Govern.

Un executiu, ha dit Santamaría, que s'hauria de dedicar a buscar l'estabilitat política i buscar-se nous aliats, perquè "col·locar-se en mans de la CUP és dolent per al Govern de Catalunya i per al conjunt de catalans". "Per aprovar uns pressupostos no es pot instal·lar Catalunya en la radicalitat", ha dit.

La número dos de Rajoy ha negat que el govern central judicialitzi la política, perquè, al seu parer, qui ho fa és qui "pretén saltar-se la llei i que això no tingui conseqüències", en relació amb el Govern. "Un pot defensar les idees que tingui per pròpies sempre que respecti les dels altres, que són el respecte a la llei i a la voluntat sobirana de tots els espanyols", ha dit, i ha reivindicat que el govern central ha fet "molt" per Catalunya, com facilitar 50.000 milions d'euros durant la crisi per pagar els proveïdors.

La recollida de firmes contra l'Estatut, un error?

Preguntada per si la recollida de signatures impulsada pel PP en contra de l'Estatut va ser un error, Santamaría ha dit que de tot se'n pot extreure una lliçó, i, d'aquest cas, la principal és que el PP i el PSOE han d'anar agafats de la mà quan es tracta d'abordar el disseny institucional d'Espanya. "Va ser un error no treballar prèviament tots dos partits per buscar un acord", ha assegurat, i ha lamentat que es "procedís unilateralment uns i altres".

stats