Política 17/09/2015

El síndic denuncia l'excés de presència de l'unionisme a les cadenes privades

Ara / Acn
2 min
Rafael Ribó, Síndic de Greuges, en la roda de premsa sobre la sentència del TC / ACN

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha instat la Junta Electoral que actuï "immediatament" en la "correcció" de la informació electoral que emeten les televisions privades. Després d'estudiar els informatius del migdia dels primers quatre dies de campanya de les televisions que emeten a Catalunya, el síndic ha assegurat que en les cadenes privades Telecinco, Antena 3, La Sexta i Cuatro hi ha una clara desproporció informativa a favor del PP, el PSC i Ciutadans i, en canvi, un temps molt inferior de dedicació a Unió, Catalunya Sí que es Pot, Junts pel Sí i la CUP. Ribó ha destacat que les més perjudicades són la CUP i Junts pel Sí. Per contra, TV3 i La 1 mantenen una clara proporcionalitat en la informació electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El marc actual vigent obliga les televisions privades i públiques a seguir uns criteris de proporcionalitat informativa per blocs i la Junta Electoral ha de vetllar pel compliment de la legislació.

El gràfic inflòs en l'informe del síndic mostra la desviació entre la distribució d’escons al Parlament i el temps que cada televisió ha dedicat a cada llista.

Gràfic presència partits a les televisions

El càlcul s’ha fet sumant el temps dedicat al 27-S en els informatius del migdia de les televisions de l'11 al 14 de setembre. Les cadenes que més han respectat la proporcionalitat de la distribució parlamentària tenen les barres més curtes.

La desproporció és especialment rellevant si es té present la quota de pantalla de les diferents cadenes. Els mitjans que han ofert uns nivells de desviació més baixos, TV3 i TVE 1, sumen un percentatge de quota de pantalla dels canals analitzats del 47,57%. Segons l'informe, "es pot arribar a la conclusió que quasi el 53% dels telespectadors de continguts electorals a Catalunya s’han format les seves opinions electorals a partir d’informacions desviades de la proporcionalitat recomanable".

stats