Política 18/03/2018

Societat Civil es manifesta per un Govern amb “seny”

7.000 persones clamen a Barcelona per la unitat d’Espanya

Mireia Esteve
3 min
Els manifestants avancen per l'Avinguda Marquès d'Argentera.

BarcelonaDesprés d’ajornar la manifestació de dissabte a Madrid per la pluja i la neu, ahir Societat Civil Catalana (SCC) es va manifestar a Barcelona. L’entitat unionista es va aplegar just davant de l’Estació de França amb una nodrida representació de polítics del PSC, el PP i Ciutadans, però també amb la presència de l’ex primer ministre francès Manuel Valls. L’objectiu de la manifestació era tornar a defensar la unitat d’Espanya als carrers de Barcelona, però també demanar, en plenes negociacions per la investidura, que es formi un Govern que es regeixi pel “seny”. Una demanda que van avalar els 7.000 manifestants, segons la Guàrdia Urbana -200.000 segons els organitzadors-, que van omplir l’avinguda del Marquès de l’Argentera.

El líder del PP Català, Xavier García Albiol; el de Ciutadans, Albert Rivera; i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a la capçalera de la manifestació.

Però no només els manifestants -que ahir van tornar a cridar càntics com “Puigdemont a la presó”-, sinó que els líders polítics presents a la manifestació també van urgir l’independentisme a formar un govern com més aviat millor. L’objectiu, per a Miquel Iceta, és que “s’acabi l’aplicació de l’article 155” i que l’executiu català governi per a “tots els catalans”. Una demanda que també comparteixen el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el del PP, Xavier García Albiol, que ahir va vaticinar que no hi haurà noves eleccions, perquè, “mal que ens pesi”, hi haurà un govern independentista.

En els 250 metres que van recórrer els manifestants, els càntics a favor de la unitat d’Espanya i en contra del procés sobiranista van ser una constant. Un Procés, però, al qual el president de l’entitat, José Rosiñol, va donar les gràcies per haver despertat i posat en marxa “una onada de llibertat” que, va assegurar, “transformarà Catalunya”. Aquest canvi, malgrat tot, només pot passar perquè els independentistes abandonin el seu projecte unilateral i apostin per una reforma constitucional, com va defensar l’ex fiscal d’Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo després de titllar el govern de Puigdemont de “tirà” i “covard”. Una tesi que ahir també va defensar l’actriu Rosa Maria Sardà, que va pujar a l’escenari per criticar també l’acció de govern de l’executiu de Mariano Rajoy: “Que es netegin les orelles i aprenguin a escoltar, perquè part del que passa a Catalunya és culpa del govern espanyol”.

El suport de Manuel Valls

La intervenció més aplaudida del matí va ser la de Manuel Valls. L’ex primer ministre francès va fer un discurs encès contra de l’independentisme en què va retreure-li que hagi presentat Catalunya amb “una cultura tancada, racista i separatista”. I va afegir: “El nacionalisme és guerra”. Una afirmació que va omplir l’avinguda del Marquès de l’Argentera d’aplaudiments, que es van repetir quan l’exdiputat de Ciutadans Jordi Cañas va comparar l’exili republicà amb el de Carles Puigdemont i la resta de consellers. “Ara són els colpistes els que se’n van de la democràcia”, va etzibar.

Banderes espanyoles i senyeres van onejar en una marxa que va acabar amb El cant de la senyera, l’ Himne de l’alegria i l’himne espanyol. Aquest últim, el més corejat.

stats