Política 02/11/2017

Condemnes internacionals per l'empresonament d'un govern legítim

L'escocesa Sturgeon assegura que la decisió hauria de rebre la reprovació de tots els demòcrates

Ara
2 min
Una furgoneta de la Guàrdia Civil trasllada membres del govern català a la presó

BarcelonaLes personalitats i líders internacionals comencen a pronunciar-se, de mica en mica, sobre els empresonaments dels membres del govern català, aquest 2 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha afirmat aquesta tarda de dijous que "l'empresonament de líders electes és un error i ha de ser condemnat per tots els demòcrates", independentment de "l'opinió" que cadascú tingui del tema català.

Ho ha dit en una piulada al seu compte de Twitter on enllaçava la notícia de la BBC sobre la presó incondicional decretada contra els membres del govern català que han declarat davant de l'Audiència Nacional. És una de les primeres reaccions internacionals a la mesura cautelar aprovada aquest dijous.

L'exministre de finances grec, Iannis Varufakis, també s'ha pronunciat sobre l'empresonament del vicepresident Junqueres i els consellers. L'economista ha publicat a Twitter un enllaç a la notícia a la BBC amb el missatge "Cap constitució en el nom de la qual uns polítics són empresonats per perseguir pacíficament una agenda política pot ser democràtica".

Per la seva banda, l'ajuntament de Dublín, la capital d'Irlanda, ha aprovat aquest dijous també una moció per expressar la seva "condemna a la repressió i la violència del govern espanyol", que haurà de ser refrendada en ple el mes vinent i que podria portar a hissar la bandera catalana durant un mes al consistori.

Geert Bourgeois, president del govern flamenc i líder dels independentistes Aliança Neo-Flamenca, ha denunciat que "l'empresonament de governants escollits democràticament" equival a "trencar ponts" i ha advocat pel "diàleg i les eleccions" com a "solució política".

També la líder i eurodiputada alemanya d'Els Verds s'ha referit a la decisió de l'Audiència Nacional de tancar els consellers catalans i en un tuit ha afirmat que "l'empresonament no soluciona res, només augmenta la pressió" i es pregunta quan "Rajoy entendrà que és una crisi política i no judicial".

El diputat finlandès Millo Kärnä s'ha mostrat decebut: "Mai hauria imaginat que la Unió Europea es quedés callada quan un dels seus països membres té presos polítics. No mireu cap a un altre banda. Sisplau. #Catalunya", escriu a la xarxa social aquest polític, que sempre s'ha mostrat favorable a la lluita política catalana i que, en una altra piulada d'aquest matí, admet que "portarà temps" que el Parlament finès debati una moció a favor de Catalunya.

Des d'Irlanda del Nord, l'eurodiputat pel Sinn Féin Matt Carthy també ha lamentat l'empresonament dels consellers i ha assegurat que "és una taca sobre de la democràcia europea".

Julian Assange, un habitual del debat digital sobre Catalunya, ha piulat durant tot el dia sobre els fets que s'anaven succeint. Unes hores després de fer-se públic l'ingrés a presó dels mandataris catalans, Assange ha publicat: "Empresonar vuit consellers catalans per «rebel·lió» (15-30 anys) és corrupte. Els càrrecs [de què s'acusa els consellers] impliquen violència, però l'única violència ha sigut d'Espanya".

stats