CANVI DE CICLE
Política 22/09/2013

La presidenta d'Andalusia rebutjarà acords a l'ombra amb Catalunya que perjudiquin la seva comunitat

Susana Díaz defensa una reforma del sistema de finançament perquè creu que Andalusia perd amb l'actual uns 1.000 milions anuals

Efe
1 min
L'encara president andalús, José Antonio Griñán, amb qui el succeirà aquesta setmana, la consellera de la Presidència, Susana Díaz.

SevillaLa presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz (PSOE), ha assegurat que no està disposada "que hi hagi acords a l'ombra, que no els coneguem en alguns territoris d'Espanya i que acabin perjudicant Andalusia", i ha advertit que els acords amb comunitats autònomes no han de ser bilaterals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista publicada aquest diumenge pels diaris del Grup Joly, Díaz, preguntada sobre Catalunya, ha dit: "Jo crec en Espanya i crec en una reforma constitucional que blindi matèries que ara estan en perill, com la sanitat i l'educació, i que millori l'encaix d'alguns territoris que, en aquests moments, no se senten còmodes".

Però ha advertit que "sota cap concepte això ha de significar que es trenqui la igualtat dels ciutadans d'aquest país. No imagino un panorama, perquè el rebutjo, en què es vulguin intentar unes autonomies a dues velocitats diferents". "El model federal permet la singularitat dels territoris a la vegada que la igualtat dels ciutadans", ha assenyalat Díaz, i ha afegit que per aconseguir això "es necessiten dues coses: un president del govern [central] que lideri, que no amagui el cap sota l'ala, i la generositat del conjunt dels territoris".

Sobre el finançament autonòmic, ha dit: "Entenc que Catalunya està mal finançada perquè Andalusia ho està. Això està provocant malestar a Catalunya, però també a Andalusia", i ha assenyalat que "caldrà revisar l'actual model de finançament i veure quins estan perdent perquè el sistema no s'aplica bé", ja que, segons els seus càlculs, Andalusia està perdent uns mil milions a l'any.

stats