Política 10/05/2017

El TC anul·la la llei de consultes del tripartit i el Comissionat per a la Transició Nacional

Ho decideix per unanimitat. S'anul·la també el pla per a la creació d'estructures d'estat

Dani Sánchez Ugart
2 min
La seu del Tribunal Constitucional a Madrid

MadridEl Tribunal Constitucional ha decidit aquest dimecres anul·lar la llei catalana de consultes populars per via de referèndum, aprovada el 2010 amb els únics vots del tripartit, aleshores al Govern, i la llei que la regula la creació del Comissionat per a la Transició Nacional, del 2015. Les dues decisions han estat preses per unanimitat, segons el tribunal, i, tot i que encara no hi ha llesta la sentència, sí que s'ha notificat a les parts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alt tribunal ha considerat que el Comissionat per a la Transició Nacional, amb Carles Viver Pi-Sunyer al capdavant i aprovat per un decret del Govern amb l'objectiu “d’impulsar, coordinar i implementar les mesures necessàries per a la culminació del procés de transició nacional i el seguiment de les estructures d’estat”, envaeix les competències estatals. En la mateixa sentència, el TC tomba també el pla executiu de les infraestructures d'estat i el pla d'infraestrctures estratègiques amb les quals el Govern pretenia dotar-se d'eines per preparar les estructures d'estat.

Els magistrats entenen que aquests plans són anàlegs a la llei de mesures fiscals i financeres del 2015, que preveia l’impuls a una hisenda i seguretat social pròpies, l’inventari de tot el patrimoni de les administracions i el control de les infrastructures estratègiques, així com també de l’energia, les telecomunicacions i l’aigua, per anar-se preparant davant l’escenari d’un possible estat català. Aquesta norma ja havia estat anul·lada, i ara queden aprovats els plans concrets.

Pel que fa a la llei de consultes, la que es tomba en aquesta ocasió és la de consultes populars per via de referèndum, que va ser aprovada pel tripartit i que no és la mateixa que havia de servir com a base per a la consulta del 9-N. La sentència considera que amb aquesta llei la Generalitat va regular una modalitat de referèndum que no està prevista a la Constitució, perquè les comunitats autònomes només ho podrien regular si l'Estat fes una llei orgànica que ho permetés.

El PSC acata l'anul·lació del TC

El PSC ha manifestat que acata l'anul·lació del Tribunal Constitucional (TC) de part de la llei de consultes, aprovada el 2010 i impulsada pel tripartit del qual formaven part. En un comunicat, el partit considera que la sentència del TC coincideix amb el que va proclamar per unanimitat el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que la Generalitat "no té competències per convocar un referèndum". Per aquest motiu, es reafirmen que l'únic camí "per canviar les coses és reformar la Constitució".

stats