Política 30/01/2013

Primer intercanvi de retrets entre el PP i Amaiur al Congrés de Diputats

La diputada Ariztegui rebutja "lliçons d'honestedat" i el ministre Gallardón li respon que és "companya de viatge" d'ETA i que és a la cambra per "aprendre i no ensenyar res a ningú"

Joan Faus
2 min

MadridEn el ple d'aquest dimecres al Congrés de Diputats s'ha viscut el moment de màxima tensió entre els diputats del PP i els d'Amaiur d'ençà que fa més d'un any es va iniciar la nova legislatura. Els protagonistes han estat la diputada del grup abertzale Maite Ariztegui i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una sessió de control al govern extraordinària −motivada per l'escàndol Bárcenas−, la diputada d'Amaiur ha preguntat a Gallardón si l'executiu "depurarà les estructures de l'Estat per acabar amb la corrupció". Ariztegui ha dit que existeix una "corrupció estructural" −"no hi ha una poma podrida, el cistell està podrit"−, però la frase que ha irritat més Gallardón ha estat la següent: "Ningú ens donarà lliçons d'honestedat".

El ministre de Justícia ha respost a Ariztegui amb to calmat però visiblement molest. "Vostè ha estat companya de viatge d'aquells que en si mateixos encarnen la més menyspreable corrupció, la que se serveix del terror per imposar el seu projecte totalitari, així que no es permeti donar lliçons de neteja democràtica a aquesta cambra, perquè vostè és aquí per rebre-les", ha replicat Gallardón en referència a la relació entre l'esquerra abertzale i ETA.

I tot seguit, en referència al 15è aniversari aquest dimecres de l'assassinat per part d'ETA del matrimoni Jiménez Bezaril, ha instat la diputada d'Amaiur a aprofitar "l'ocasió" per fer "neteja moral i fer una constatació de dolor i proximitat" a les víctimes. "Vostès han acompanyat a la més gran putrefacta organització que ha tingut aquest país. Mentre no en demanin la dissolució [...] vostè ve aquí a aprendre i no a ensenyar res a ningú", ha dit Gallardón, entre intensos aplaudiments de la bancada del PP.

stats