POLÍTICA
Política 19/03/2013

El TSJC creu que Oriol Pujol va utilitzar el seu "pes polític" per beneficiar-se d'un lot d'ITV

Segons l'alt tribunal, amb la seva actuació "coordinava, dirigia i donava suport necessari des d'un vessant polític" a la resta d'implicats en el cas. Està imputat per un delicte de tràfic d'influències

Laura Díaz-roig
2 min
Oriol Pujol, durant la seva compareixença / PERE TORDERA

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que Oriol Pujol va utilitzar el seu "pes polític" com a secretari general de CDC i, "sobretot", com a president del seu grup parlamentari, per assolir l'adjudicació d'un lot d'ITV "amb l'objectiu d'obtenir un benefici econòmic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alt tribunal ha imputat aquest dilluns el fins ara secretari general de CDC per un presumpte delicte de tràfic d'influències.

Segons la interlocutòria de la sala civil i penal del TSJC, Pujol va vulnerar la lliure concurrència pública i, amb la seva actuació "coordinava, dirigia i donava suport necessari des d'un vessant polític" a la resta d'implicats al cas.

Així, Oriol Pujol, "tenint coneixement de la judicialització –l'adjudicació estava impugnada als tribunals– i de la polèmica existent en el tema de l'adjudicació de les estacions d'ITV", va aconseguir que el secretari general d'Empresa i Ocupació nomenés Josep Tous −imputat a la trama− com a mediador per compte de l'administració en el conflicte de les ITV, quan en realitat aquest treballava "defensant els interessos particulars" dels empresaris Ricard Puignou i Sergi Alsina −també imputats−. Segons els incidis, Pujol coneixia aquesta relació.

També va aconseguir que es nomenés Isidre Miralles com a subdirector de Seguretat Industrial, una de les autoritats que havia de decidir sobre la concessió de les ITV.

Segons el TSJC, Pujol va "col·laborar" amb la resta d'imputats perquè es pogués portar a terme el nou pla territorial d'estacions d'ITV dissenyat per Tous en què, a més d'ampliar considerablement el nombre d'estacions "per poder-ne sortir tots beneficiats", es denegués l'autorització que havia estat concedida a una altra empresa del sector per a l'estació de Sant Fruitós del Bages, que es trobava massa propera a una estació de Certio, administrada per un dels imputats, i els feia competència.

A més, Pujol hauria participat a la trama societària "ideada amb la finalitat que tots els implicats es beneficiessin, de forma directa o indirecta". Es va arribar a constituir la societat Upprime perquè "fos afavorida en el repartiment de lots d'ITV que preveia el pla dissenyat per Tous". La societat estava participada en un 70% per Ficosa i en un 30% per Coriander, empresa d'un dels imputats. Hi ha indicis que apunten que part del percentatge era compartit amb Pujol.

Segons el TSJC, no existeixen indicis de participació d'Oriol Pujol en la resta de delictes que s'investiguen a la trama. L'alt tribunal es declara competent per instruir tot el que fa referència al presumpte delicte de tràfic d'influències respecte de tots els imputats.

stats