Política 27/09/2017

El TSJC rebutja el recurs del Govern i avala que Pérez de los Cobos controli els Mossos

L'alt tribunal manté el coronel de la Guàrdia Civil a la coordinació del dispositiu de l'1-O

Acn
2 min
Diego Pérez de los Cobos en una imatge d'arxiu del 2015

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat el recurs del Govern contra l'ordre verbal del cap del gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, de controlar els Mossos d'Esquadra en el marc del dispositiu per evitar la celebració de l'1-O. Per tant, ha avalat així l'ordre del fiscal superior de Catalunya de cedir la coordinació dels cossos policials a Pérez de los Cobos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ja va explicar aquest dimarts que el Govern havia presentat un recurs contenciós administratiu davant el TSJC contra la instrucció de la Fiscalia Superior, que posa els Mossos sota control de l'Estat, per demanar-ne la suspensió cautelar. D'aquesta manera, l'alt tribunal ha acordat mantenir de moment Pérez de los Cobos, representant del ministeri de l'Interior, en la coordinació del dispositiu per impedir el referèndum.

Tombades les peticions de recusació

En paral·lel, el TSJC ha rebutjat aquest dimecres les peticions del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de recusar diversos magistrats que van admetre a tràmit o instrueixen les querelles de la fiscalia contra membres del Govern i de la mesa del Parlament pel referèndum. Segons els magistrats, no hi ha causes legals que justifiquin l'apartament dels jutges que han intervingut en aquests procediments.

En dues interlocutòries, els magistrats que les resolen utilitzen diversos arguments per denegar les pretensions dels demandants, assegurant que la seva anterior intervenció en procediments similars no els impedeix ser neutrals en les actuals investigacions judicials. De fet, el TSJC basa part de les seves argumentacions en el rebuig a la recusació que va fer Forcadell contra tots els membres del Tribunal Constitucional.

stats