Política 10/09/2019

El TSJC rebutja canviar les dates del judici a Quim Torra

El Parlament també decideix mantenir les dates del debat de política general

Aleix Moldes
2 min
La Fiscalia insta al TSJC a mantenir les dates del judici a Torra per al 25 i 26 de setembre

BarcelonaEl dimecres 25 i el dijous 26 de setembre. Tant el judici per desobediència al president de la Generalitat, Quim Torra, com el debat de política general es mantenen invariables després que aquest dimarts tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com el Parlament hagin confirmat les dates. Torra, doncs, haurà d'escollir si es presenta al Palau de Justícia de Barcelona o si, per contra, opta per la cambra catalana, una opció més probable tenint en compte les seves últimes declaracions. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha explicat que la decisió la prendrà personalment el president: "Encara no ha decidit ni ha anunciat el que farà, però faci el que faci tindrà el suport del Govern". Encara que no vagi al judici, el tribunal el podria jutjar igualment, ja que es tracta d'un delicte menor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una providència feta pública aquest mateix dimarts, el TSJC descarta canviar les dates del judici i assenyala que, abans de fixar-les, va consultar l'agenda pública del Parlament –a través de la pàgina web–, en la qual no s'havia incorporat cap referència al ple de la setmana que ve. Però la majoria sobiranista de la cambra recorda que el calendari de plens va quedar fixat l'1 de juliol amb el suport de tots els grups parlamentaris i que el 25 i 26 de setembre van quedar reservats per al debat de política general.

"Encara avui, per a la setmana del 23 al 29 de setembre, [el Parlament] no té programada cap activitat. També és procedent fer constar que amb el recurs no s'ha acompanyat cap documentació que justifiqui fer una valoració diferent", subratlla l'escrit del TSJC. I és que, formalment, els advocats del president no han demanat un canvi de dates pel judici sinó la nul·litat del procediment, que també ha estat rebutjada. L'opinió del tribunal coincideix amb la de la Fiscalia, que la setmana passada reclamava mantenir les dates.

La setmana que ve, Torra decidirà on va. Hi ha menys d'un quilòmetre entre el Palau del Parlament i el Palau de Justícia, però ara mateix la distància sembla insalvable. Tal com va avançar dissabte passat l'ARA, el president es plantejava ja la setmana passada no acudir al judici i, en una entrevista a 'El Punt Avui' diumenge passat, ho va acabar de confirmar. Torra no demanarà l'ajornament perquè planteja la seva absència com un acte de "desobediència" davant d'un tribunal que, en la seva opinió, ha volgut imposar-se a l'autonomia del Parlament.

Peça separada per la recusació de Barrientos

El TSJC ha emès una altra providència aquest dimarts per confirmar que ha rebut la petició de la defensa del president de la Generalitat de recusar el president del tribunal, Jesús María Barrientos, i la magistrada Mercedes Armas. Segons Torra, la seva imparcialitat es veu afectada per les crítiques públiques que han fet contra els llaços grocs, precisament la qüestió per la qual es jutjarà el cap de l'executiu.

El tribunal obrirà una peça separada per aquest cas que haurà de resoldre els pròxims dies. Abans, però, adverteix que cal resoldre un defecte de forma en el recurs: entre altres coses, hi falta la signatura de Torra.

stats