Política 06/06/2014

Forcades creu que convertir Espanya en una república "no dificultaria" el procés català però tampoc podria "suplir-lo"

La monja benedictina recomana als espanyols que engeguin els seus propis "processos constituents" aprofitant l'abdicació del Rei

Acn
2 min

BarcelonaLa monja benedictina Teresa Forcades defensa un moviment que reivindiqui a tot l'Estat "més justícia social" després de l'abdicació del rei Joan Carles. Així ho ha afirmat aquest divendres en la presentació del seu nou llibre, 'És a les nostres mans', publicat per l'editorial barcelonina Edicions Dau. Durant l'acte, Forcades ha assenyalat que el nou context "no suposarà cap dificultat" per al procés català i anima la població espanyola a organitzar "processos constituents". No obstant, Forcades ha advertit que si Espanya engega aquest camí cap a un nou estatus, aquest procés no podria "suplir" en cap cas el que han iniciat els catalans. Durant la conversa amb el públic, i preguntada per la situació política d'Espanya després de les eleccions europees i l'abdicació del monarca, Forcades ha afirmat que si aquesta nova situació "genera un moviment que reivindiqui més justícia social, des de Catalunya hem de posar tot de la nostra part perquè això tiri endavant". La benedictina ha afegit que "això no dificultarà el procés" perquè un únic procés espanyol "no podria substituir el català".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La també promotora del moviment ciutadà Procés Constituent ha destacat que el defecte bàsic del capitalisme és que "mana més el poder econòmic que els propis governs". En aquest sentit, l'historiador Jordi Barra, que l'ha acompanyat en l'acte, ha defensat que cal "vèncer la por davant el neoliberalisme desbocat" per articular la resposta ciutadana.

En aquest nou llibre, Forcades analitza conceptes com la llibertat de mercat, el valor de l'emprenedoria o el nacionalisme, i reflexiona sobre els reptes del cristianisme. Per a l'autora "no es pot concebre la llibertat sense la crítica", per aquesta raó reflexiona sobre la situació econòmica però també de l'àmbit on prové, el cristianisme.

'És a les nostres mans' proposa als lectors una sèrie d'alternatives que ajudin la societat a construir una "democràcia social" i contra l'anomenat "pensament únic". En paraules de Barra, l'objectiu del llibre és "convidar a reflexionar al lector amb temes d'interès social".

La roda de premsa ha esdevingut un col·loqui entre l'autora i els assistents, que ha estat acompanyada de Tom Barnils, editor de la publicació, i Jordi Barra, historiador i col·laborador del projecte.

stats