Política 04/09/2014

'New York Times' defensa el 9-N al seu editorial i el presenta com "un testimoni dels valors democràtics"

El diari nord-americà diu que "la UE ha fet possible que escocesos, catalans o bascos contemplin anar sols"

Ara
1 min

BarcelonaEl diari nord-americà 'New York Times' defensa l'editorial d'aquest dimecres la celebració de la consulta del 9-N i la presenta com un "testimoni dels valors democràtics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rotatiu reflexiona sobre les consultes "pacífiques" per la independència d'arreu d'Europa i, partint del referèndum escocès, diu que "Escòcia i el Regne Unit han viscut junts i en pau des del 1707, compartint un sistema polític, una religió i un imperi", però que ara "la globalització i la pèrdua de l'imperi han debilitat la identitat britànica compartida". "La independència no és només sobre temes econòmics", assegura l'editorial.

El diari en fa responsable també la Unió Europea, que "ha fet possible que diferents pobles com els escocesos, els catalans o els bascos contemplin l'opció d'anar sols".

El rotatiu planteja les consultes sobre la independència com a "testimonis dels valors democràtics perquè fan arribar la pregunta a la gent, que té la possibilitat de decidir pacíficament" sobre el seu futur polític. A més, cita Catalunya com un d'aquests exemples i explica que "el vot per la independència ja té data per al novembre".

Contraposa també les consultes d'Escòcia i de Catalunya al "càstig rus que ha intentat desmembrar Ucraïna quan aquesta s'ha intentat desmarcar de l'òrbita del Kremlin".

El diari conclou que "a Escòcia no hi ha represàlies per votar cap de les opcions, només la complexitat i transcendència d'una simple pregunta".

stats