Política 10/09/2019

El Govern fa l'ofrena al Fossar de les Moreres entre crits aïllats de "traïdor" a Torra

El president ha estat acompanyat dels consellers en un acte deslluït per la pluja

A.m.
3 min
El Govern, amb el president al capdavant, en l'homenatge del Fossar de les Moreres

BarcelonaMalgrat que la pluja ha portat a l'ajornament de l'acte institucional a dimecres, el Govern ha mantingut l'ofrena floral al Fossar de les Moreres, un homenatge als caiguts durant el setge de 1714. Va ser el 2014 la primera vegada que es va fer un acte institucional de la Diada en aquest enclavament tradicionalment reservat a manifestacions independentistes extraoficials. Va ser el president Artur Mas qui va decidir convertir l'escenari, d'alta càrrega simbòlica, en l'arrencada de la Diada del Tricentenari. Malgrat participar-hi amb un acte breu i discret, Torra també ha volgut fer el mateix aquest any, i ha estat acompanyat de tots els membres del Govern durant l'ofrena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La concurrència a les 19.00 h, hora d'inici de l'homenatge, era escassa (unes desenes de persones han testimoniat l'ofrena). Però això no li ha estalviat les increpacions al president, que l'any passat ja va ser blanc de crítiques des d'una part del moviment independentista civil, coincidint amb la commemoració de l'1-O. Avui els crits de "President, estem amb tu" s'han combinat amb els de "Polítics traïdors". Membres d'un CDR han col·locat una pancarta crítica amb l'executiu (acusant-lo de "traïdor" i els mossos de "repressors" just davant seu durant l'homenatge.

Tots els consellers, excepte la de Cultura, Mariàngela Vilallonga, han fet l'ofrena sense cobrir-se amb paraigües. Enguany, a diferència d'altres ocasions, no ha sonat l'himne de Catalunya, 'Els segadors'. La formació de la guàrdia d'honor del cos dels Mossos d'Esquadra ha esperat els membres del Govern per fer l'ofrena.

Una banda escocesa amenitza els actes

Després de l'aparició del Govern, el Fossar de les Moreres ha continuat rebent ofrenes. La pluja no ha cessat en tota la nit, però els diferents grups independentistes hi han anat desfilant: trabucaires, petits comitès... Amb tot, ha estat la banda escocesa Saor Alba (Independència per Escòcia) qui ha aconseguit congregar, durant uns minuts, una quantitat significativa de gent a l'espai. El grup musical (creat per animar les manifestacions independentistes escoceses) ha interpretat diverses peces musicals animant l'ambient.

"A les manifestacions independentistes escoceses hi veiem tantes estelades de catalans que ens venen a donar suport que volíem correspondre-ho", explica Lynn Harris, coordinadora de premsa, a l'ARA. Segons diu, els músics s'han pagat ells mateixos el bitllet d'avió i dormiran a casa d'amics i famílies catalans. "El sentiment independentista català s'assembla molt a l'escocès", considera: "Ells tenen el 'no' de Madrid, nosaltres el 'no' de Londres". També seran a la manifestació de la Diada convocada per l'ANC i Òmnium, al costat dels castellers.

Boye acusa l'Estat de buscar la inhabilitació de Torra per "alterar l'ordre democràtic"

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha participat en l'acte organitzat per l'associació Memorial 1714 al Fossar de les Moreres. "En breu tindrà lloc el judici a Torra, després hi haurà la sentència (del judici de l'1-O), i després les euroordres", ha dit davant el públic, una vintena de persones. "L'Estat està actuant des de la judicatura per canviar la realitat política de Catalunya", ha lamentat, acusant l'Estat de buscar la inhabilitació de Torra "per alterar l'ordre democràtic". "Ens diuen colpistes", ha insistit: "El cop és substituir persones democràticament conegudes a través d'estratagemes legals".

Han tancat les ofrenes els partits: primer el PDECat. Una representació encapçalada per David Bonvehí juntament amb les joventuts del partit, que cridaven "Puigdemont és el nostre president". La comitiva de JxCat que ha arribat després, liderada per Eduard Pujol i Elsa Artadi, s'ha arrencat a repetir el lema en el seu torn. Finalment, els representants d'ERC, amb Ernest Maragall i Elisenda Alamany al capdavant, han entonat 'Els Segadors'. Mentre marxaven, el públic els reclamava "unitat".

stats