Política 08/06/2018

Iceta veu marge per desbloquejar les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional

Torra insisteix que el diàleg amb Sánchez ha de ser "sense condicions ni límits"

Marc Toro / Núria Orriols
3 min
El president Quim Torra reunit amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest divendres

BarcelonaEl president Quim Torra ha començat aquest divendres la ronda de contactes amb tots els líders dels grups parlamentaris. La primera reunió, al Palau de la Generalitat, ha estat amb el cap de files del PSC, Miquel Iceta, i ha durat una hora i quinze minuts. El líder socialista li ha traslladat que veu marge per al desbloqueig de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional (TC). De fet, algunes també havien tingut el suport el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa després de la trobada, Iceta ha considerat que la reunió entre Torra i el nou president espanyol, Pedro Sánchez, "s'hauria de celebrar com més aviat millor". "Entenem que en les pròximes setmanes", ha dit. La trobada al seu parer, hauria de tenir lloc a la Moncloa, "amb voluntat de reprendre el diàleg" i hauria de permetre "establir vincles de confiança" per a la "solució de problemes concrets i problemes que requeriran molt més temps de maduració". Una valoració que també ha compartit la portaveu del Govern, Elsa Artadi, que ha agraït a Iceta que hagi acudit al Palau de la Generalitat, a diferència del que ha decidit fer la líder de l'oposició, Inés Arrimadas.

Artadi ha defugit fer una petició concreta al govern de Pedro Sánchez, i ha assegurat que l'executiu català està a l'espera d'escoltar el projecte que té el PSOE per a Catalunya. "Volem saber quina és la seva oferta i què pensa sobre els drets fonamentals que s'estan vulnerant", ha dit la portaveu. No ha concretat, però, si a la taula de negociació el govern de la Generalitat demanarà l'acostament dels presos. "Nosaltres volem la seva llibertat i no ens mourem d'aquí", ha sentenciat.

La portaveu s'ha mostrat disposada al diàleg però ha demanat que sigui "sense línies vermelles ni condicionants". "En cap cas podem eliminar nosaltres el dret a l'autodeterminació", ha assegurat Artadi, recordant que, dins el marc legal vigent, Espanya ha signat tractats internacionals en què es reconeix el dret a l'autodeterminació. I ha afegit: "Les cambres parlamentàries també hi són per adaptar les lleis a la societat".

Iceta tampoc s'ha volgut pronunciar sobre l'eventual trasllat dels presos a Catalunya, argumentant que això ho han de parlar els dos presidents. "No voldria marcar el que només poden marcar i respondre els dos presidents", ha dit, deixant molt clar que el PSC no vol fer de missatger entre els dos governs. "Estem disposats a ajudar en el que calgui, però no a substituir la responsabilitat dels dos presidents", ha sentenciat.

Iceta demana que es renunciï a la unilateralitat

Iceta ha volgut deixar clar, però, que no hi haurà confiança si no hi ha el "reconeixement d'un marc legal que es respecta" per part del Govern. El líder socialista ja havia avisat aquesta setmana Torra que el diàleg amb Sánchez, així com els gestos del nou president espanyol cap a Catalunya, només seran possible si el Govern garanteix que complirà estrictament amb la legalitat i no intenta imposar un nou marc institucional.

La nova ministra d'Administració Territorial, la també socialista catalana Meritxell Batet, ja ha advertit aquest matí que "en absolut està en l'ànim del govern d'Espanya entrar al mercadeig" amb Torra, però "sí escoltar i dialogar" per "normalitzar" les relacions entre les dues institucions. I sempre, ha afegit, "dins del marc de la Constitució i de l'Estatut de Catalunya", que són "les regles de joc". Batet serà l'encarregada del nou executiu espanyol de canalitzar el diàleg amb la Generalitat.

Iceta retreu a Arrimadas que no es reuneixi amb Torra per una pancarta

Torra tenia previst reunir-se primer amb Inés Arrimadas, però la líder de Ciutadans i cap de l'oposició s'ha negat a acudir a la Generalitat perquè a la façana hi ha una pancarta en suport als presos polítics i exiliats. La cap de files de la formació taronja argumenta que això va en contra de la "neutralitat" institucional. Ahir, però, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va afirmar en la seva primera roda de premsa com a portaveu que no es retirarà la pancarta de la Generalitat fins que deixin en llibertat els exconsellers i els Jordis.

Artadi ha lamentat l'actitud d'Arrimadas envers el diàleg però ha mantingut la mà estesa a la líder de l'oposició. "Ens preocupa que un llaç groc a favor de la democràcia i la llibertat es consideri una posició ideològica i es posi com a excusa per no reunir-se amb el president", ha conclòs Artadi. Iceta ha admès que el PSC també està en contra de la pancarta pels presos, però creu que el motiu que ha esgrimit Arrimadas per no reunir-se amb Torra "no és suficient". "Aquesta diferència no impedeix al PSC treballar pel diàleg polític", ha dit.

stats