Política 04/08/2019

Torrent reclama el traspàs de competències perquè Catalunya pugui acollir els refugiats amb "vies segures"

El president de la cambra catalana denuncia l'actitud del govern espanyol, que "no està complint els seus compromisos"

Ara
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, durant la reunió amb refugiats als locals de l'ONG catalana Open Cultural Center de Polykastro

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha visitat aquest diumenge el camp de refugiats de Nea Kavala, a Idomeni (Grècia) des d'on ha reclamat vies segures i corredors humanitaris per a les persones migrades. Des de la frontera amb Macedònia, el cap del legislatiu ha criticat la tanca amb concertines que separa els dos països "exemplifica l'Europa fortalesa que gira l'esquena a aquelles persones que fugen de conflictes armats i de persecucions per poder viure dignament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya no és insensible a aquesta qüestió", ha advertit Torrent, que ha reclamat el traspàs de competències a la Generalitat per a poder acollir els refugiats. "Volem una Europa digna i respectuosa amb la vida de les persones", ha insistit des del camp de refugiats d'Idomeni, on viuen 1.500 persones.

Trobades amb les ONGs

Durant la seva visita, Torrent ha subratllat la feina d'Open Cultural Center, una ONG catalana que dona suport als refugiats de la zona oferint-los assessorament i acompanyament, així com posar a la seva disposició un espai per a criatures, un centre social i una aula.

Dissabte, a més, el president del Parlament també va viatjar a l'illa de Samos, a Grècia, on 650 persones viuen en l'interior d'un camp de refugiats i més de 3.000 als afores per les limitacions d'espai. Allà mateix va reunir-se amb una altra organització catalana, Humanity Wings, formada per una trentena de joves que atenen a les persones que viuen al camp.

Al seu torn, Torrent també va trobar-se amb la directora de l'Oficina d'Acnur a Samos, Pipino Katsari, a qui va traslladar el compromís del Paralment de donar "una resposta efectiva a la crisi humanitària que es viu al Mediterrani".

Crítiques a la Unió Europea i l'Estat

Des de Samos, el president del Parlament, Roger Torrent, va destacar el compromís del Parlament a ser part de la solució en la crisi dels refugiats i poder obrir vies legals i ports segurs per poder garantir l'arribada de vaixells humanitaris.

En declaracions a Catalunya Informació, dissabte, Torrent va dir que aquesta visita demostrava el "compromís del Parlament" amb la voluntat d'acollir refugiats, "com ha demostrat tantes vegades la societat catalana".

També va subratllar la voluntat de la cambra catalana de ser part "activa" i de la solució a aquest problema, "part de les institucions europees que sí que donen resposta a aquesta emergència humanitària", que considera un repte europeu i global.

A més, va denunciar l'actitud del govern espanyol, que "no està complint els seus compromisos adquirits en el marc de la UE, sinó que, a més, amenaça entitats que estan jugant-se la vida enmig del Mediterrani per salvar persones amb multes o amb repressió".

Així mateix, va assegurar que Europa ha de donar "resposta a aquesta crisi humanitària" i que ha de ser corresponsable de la situació que s'està vivint avui enmig del Mediterrani".

stats