Política 23/10/2019

Torrent recorda que la resolució de JxCat, ERC i la CUP sobre l'autodeterminació no té "recorregut jurídic"

El PSC presenta una petició de reconsideració a la mesa perquè creu que vulnera la Constitució

Ara
2 min
Roger Torrent rebutja trobar-se amb Millo mentre Rajoy no el rebi a la Moncloa

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha tornat a defensar el debat sobre la proposta de resolució que ahir van acordar JxCat, ERC i la CUP sobre el dret a l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia. "Les propostes de resolució expressen opinions polítiques", ha contestat a la pregunta sobre si la iniciativa demanava tornar a exercir el dret a l’autodeterminació. De fet, Torrent ha recordat que una proposta de resolució no és una iniciativa parlamentària que tingui "recorregut jurídic". El president del Parlament va avisar ahir que assumiria totes les conseqüències de la votació d'aquesta proposta de resolució davant dels advertiments del TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la Cadena SER, el president del Parlament ha defensat la "llibertat d’expressió" que ha de tenir una cambra parlamentària i ha recordat, per exemple, que el Parlament extremeny va aprovar una resolució en què demanava l’aplicació de l’article 155 a Catalunya i que el TC no va actuar. "¿Això desborda el marc competencial extremeny? Sí, però ho respecto perquè defenso la seva llibertat d’expressió", ha afirmat. Torrent creu que aquesta proposta de resolució no és incompatible amb les peticions de diàleg amb l’Estat. "Si Sánchez té una proposta per a Catalunya, que la posi sobre la taula. Nosaltres posarem sobre la taula un referèndum", ha assegurat.

Sobre la trobada que va mantenir dissabte amb diversos actors socials i econòmics (i on no hi va ser el Govern), Torrent ha defensat que va convocar la reunió en el marc de les seves funcions com a president del Parlament: "He de fer tot el possible per buscar una solució democràtica al conflicte que viu Catalunya". En l’entrevista, Torrent també ha reiterat el seu suport als Mossos d’Esquadra, però creu que també s’haurien d’analitzar alguns "comportaments policials" de la setmana passada durant els aldarulls en les manifestacions de protesta per la sentència de l’1-O.

Iglesias diu que el vot dels comuns "no serà a favor"

El líder de Podem ha assegurat que el vot dels comuns "no serà a favor" de la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP. Per a Iglesias, no té cap recorregut jurídic, però defensa que als Parlaments s’hi pugui parlar de tot. En la línia del que van expressar ahir els comuns al Parlament de Catalunya, per a Iglesias la iniciativa és una "gesticulació més en període electoral per intentar recompondre la unitat independentista". Tot i la postura d'Iglesias, els comuns continuen assegurant que encara no han decidit el sentit del seu vot i fonts consultades per l'ARA afirmen que esperaran a estudiar el text final de la proposta, ja que encara s'ha d'obrir un període d'esmenes de 15 dies.

PSC, Ciutadans i PP presenten dues peticions de reconsideració

Arran de l'admissió a tràmit, PSC, Ciutadans i PP han presentat una petició de reconsideració perquè considera que vulnera la Constitució. En concret, fa referència al punt 11 de la proposta de resolució, que diu que el Parlament "reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del porble de Catalunya per decidir el seu futur polític".

Tots tres grups consideren que això desenvolupa la resolució de ruptura del 2017, declarada inconstitucional pel TC. Recorden que els membres de la mesa estan advertits pel Constitucional conforme tenen el "deure d'impedir" la tramitació de propostes que siguin inconstitucionals.

stats