Política 28/03/2019

Milions en acció exterior del Govern sota la lupa del Tribunal de Comptes

Alerta sobre despeses en viatges i informes vinculats al Procés

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L’exconseller d’Exteriors Raül Romeva en un acte de l’any 2017 a Sciences Po, a París.

MadridSi el Tribunal Suprem no acredita bona part de la presumpta malversació en l’acció exterior del Govern de cara al referèndum de l’1-O, el Tribunal de Comptes ja ha obert formalment una altra via per fer pagar als governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont aquestes despeses i més. L’òrgan fiscalitzador va aprovar ahir un informe elaborat durant més d’un any sobre tota l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. El document, de més de 500 pàgines, repassa un total de 416,8 milions d’euros gastats sobretot en les delegacions a l’exterior i apunta a un ampli reguitzell d’irregularitats en la promoció de l’independentisme. Segons fonts coneixedores de l’informe, que va avançar El País, es posen sota la lupa milions de diners públics -no concreta la xifra total- que s’haurien destinat al Procés. Si el Tribunal de Comptes veu indicis clars de presumpta responsabilitat comptable, aquestes dades es podrien incorporar a la causa ja oberta sobre l’1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les irregularitats se centren, sobretot, en tres àrees: les delegacions a l’exterior, la secretaria d’Acció Exterior del departament de Presidència i el Diplocat, de qui considera que el 74,3% d’activitats que ha fet dins un pressupost total de 15,8 milions eren per a la promoció del Procés. Però també destaca altres organismes com ACCIÓ, l’Institut Ramon Llull, l’Institut Català d’Empreses (ICEC), l’Agència Catalana del Turisme (ACT), l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament (ACCD) i la Casa de la Generalitat a Perpinyà. És a dir, tot el que tingui relació amb fer difusió de Catalunya a l’exterior. En l’últim cas, proposa la supressió de la delegació a la Catalunya Nord, mentre que en la resta creu que envaeixen competències de l’Estat segons diferents sentències del TC i que els seus contractes no estan justificats.

Entre les despeses detallades, el Tribunal de Comptes considera irregulars 479.633 d’euros gastats en un total de 45 viatges a l’estranger de càrrecs públics per “promocionar el Procés”, així com de 515.675 euros pagats en informes i assessorament per part de les delegacions a l’exterior del Govern també referits al Procés. L’informe alerta de la falta de transparència en departaments de la Generalitat, de contractes i subvencions a dit, així com el desviament de subvencions directes a cooperació internacional, despeses sense justificar, pagaments a treballadors sense contracte i contractació de lobis.

Es tracta d’informació que es remunta al 2011 i que tant el Congrés com el Senat van demanar recopilar a finals del 2017. Tot i que el Diplocat no es va ordenar suprimir fins al 155, el Tribunal de Comptes considera que ha sigut sempre un instrument de l’independentisme, o que les delegacions a l’exterior de la Generalitat han amagat sistemàticament despeses des del 2011. El conseller d’Afers Exteriors, Alfred Bosch, va dir ahir que no acceptaven l’informe perquè “tota l’acció exterior del Govern ha sigut legal i legítima”. “Continuarem anant pel món explicant el nostre país”, va assegurar des de Roma a l’espera de la difusió de l’informe final, prevista per dilluns vinent, en què compta que hi apareguin algunes de les 182 al·legacions que ha presentat la Generalitat.

stats