Política 20/04/2019

Turull intervé des de la presó: "Hem d'enviar un missatge clar que reforci la legitimitat de l'1-O"

Visiblement emocionat, reivindica la "unitat" del sobiranisme i el diàleg per resoldre el conflicte

Núria Orriols
4 min
Jordi Turull durant la seva intervenció des de Soto del Real

La Seu d'UrgellL'exconseller Jordi Turull ha aparegut per primer cop en campanya electoral i en directe des de la presó de Soto del Real per participar aquest dissabte en un míting de la Seu d'Urgell. Des del centre penitenciari, i visiblement emocionat, el cap de llista de JxCat a Lleida ha cridat a votar el proper 28 d'abril per tal d'"enviar un missatge clar a l'Estat i al món" que pugui "reforçar la legitimitat democràtica de l'1 d'Octubre". Turull ha defensat que la seva "no és una una candidatura simbòlica sinó amb totes les conseqüències", a través d'una pantalla a la plaça del Parc del Cadí i davant d'unes tres-centes persones –entre elles la seva dona, Blanca Bragulat–, i ha deixat clar que la seva voluntat és prendre possessió com a diputat al Congrés. Ha afirmat que malgrat la presó la seva "convicció es manté forta": "És més forta la convicció amb allò que vam començar l'1 d'Octubre i que volem culminar que no pas aquest empresonament injust".

L'exconseller, que afronta el judici de l'1-O al Tribunal Suprem, ha reivindicat el referèndum de l'1-O i ha assegurat que portarà el seu "mandat" a Madrid en aquestes eleccions. "Hem de deixar clar que l'1-O no va ser una cosa d'un dia sinó la determinació d'un poble de ser lliure", ha conclòs, reivindicant també la "unitat" de l'independentisme que, ha assegurat, el va fer possible.

Des de la mateixa sala en què van aparèixer Jordi Sànchez i Oriol Junqueras per fer una roda de premsa, Turull ha reivindicat el diàleg com l'eina per fer política i resoldre el conflicte, ja que a parer seu la qüestió de Catalunya no es pot solucionar als tribunals. Ara bé, ha demanat no pensar tant en què passarà l'endemà del 28 d'abril i quines aliances es forjaran sinó "concentrar-se per omplir les urnes" el dia de les eleccions. També ha demanat "no rendir-se", ja que si els seus predecessors ho haguessin fet –ha dit– ara ell no parlaria català ni hi hauria 131è president de la Generalitat. "No ens rendirem ni ens resignarem", ha afegit.

Tot i el missatge polític que ha transmès l'exconseller, Turull no s'ha estalviat les paraules d'agraïment cap a la gent que els ha mostrat solidaritat durant aquest any a la presó. "Us trobo molt a faltar i us estimo molt", ha afirmat commocionat entre aplaudiments i crits de llibertat.

Turull és el primer pres polític que participa en un acte, després de l'autorització de la Junta Electoral Central. Aquest organisme també ha autoritzat els exconsellers Oriol Junqueras i Raül Romeva, a més de Josep Rull, que intervindrà demà diumenge a Reus. El cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez, ha demanat també intervenir en un acte dilluns amb l'expresident Carles Puigdemont, i demà diumenge té prevista una altra roda de premsa a l'ACN.

Turull intervé des de Soto del Real: "Hem d'enviar un missatge clar que reforci la legitimitat de l'1-O"

La dona de Turull, Blanca Bragulat, ha pres la paraula després de l'exconseller, que ha desaparegut de la pantalla després de pocs minuts d'intervenció. Amb la "dificultat" que ha assegurat que li comportava parlar després del seu marit, Bragulat s'ha referit al debat d'investidura fallit de l'exconseller recordant que va perdre la primera volta i que l'endemà el Tribunal Suprem el va empresonar sense la possibilitat de sotmetre's de nou al ple. "Van empresonar Turull enmig de la investidura i alguns que van votar-hi en contra ara m'han dit que se'n penedeixen. Ara no hi haurà segona volta; si no som forts a les urnes d'entrada, ens faran retrocedir", ha dit Bragulat.

L'exconseller de Presidència és el cap de llista de Junts per Catalunya a la circumscripció de Lleida. En aquesta demarcació es reparteixen pocs escons (un total de quatre) i el vot està més disputat. La passada legislatura se'ls van repartir, un cadascú, CDC, ERC, Podem i el PP. En aquelles eleccions del 26 de juny, Convergència va treure 40.794 vots, un resultat pitjor que les passades eleccions al Parlament, quan JxCat es va situar per davant d'ERC i de Ciutadans amb 78.303 suports. La número dos de Turull, Concepció Cañadell, ha cridat a la mobilització de l'electorat per aconseguir el segon escó per Lleida. "Serem la veu del Jordi i no ens faran callar", ha expressat.

Borràs: "Aquestes eleccions no són un plebiscit sobre Pedro Sánchez. Van de Catalunya"

La número dos de JxCat per Barcelona, Laura Borràs, ha afirmat que aquestes eleccions "no van de Pedro Sánchez" ni és un "plebiscit" sobre el líder socialista. "Aquestes eleccions van de Catalunya", ha asseverat. Per això ha demanat a l'electorat que dipositi una butlleta independentista a les urnes i, en concret, la de JxCat per "demostrar que l'1-O és fort i viu".

També ha reivindicat el vot als presos polítics per fer "passar vergonya" a l'Estat quan els hagi d'autoritzar almenys unes hores de llibertat per recollir presencialment l'acta de diputat al Congrés de Diputats. A diferència del Parlament, a la cambra espanyola els parlamentaris han de prendre possessió i prometre la Constitució 'in situ' en la sessió constitutiva de la legislatura.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet un discurs abraonat en defensa de l'1 d'Octubre i de la República Catalana. "Els catalans no hem fet res millor que l'1 d'Octubre, i si vam fer això, què no farem?", s'ha preguntat. "Endavant amb tota la determinació", ha dit. També ha insistit en la figura de l'expresident Carles Puigdemont per demanar el vot. "Puigdemont és l'enemic públic número u de l'unionisme, perquè representa la no rendició i la no resignació", ha dit per cridar a optar per JxCat. "Espanya és com Turquia", ha sentenciat.

stats