DRET A DECIDIR
Política 23/07/2013

UGT: "Ho volem decidir tot, també la nostra relació amb l'estat espanyol"

Els dos principals sindicats del país, UGT i CCOO, reivindiquen que la llei de consultes no referendàries serveixi per referendar qualsevol qüestió sense "exclusions", també les retallades

Marc Colomer
2 min

Barcelona"Ho volem decidir absolutament tot, també la nostra relació amb l'estat espanyol". Amb aquesta claredat, Laura Pelai, secretària d'estat de Benestar i Treball de la UGT, ha reivindicat la validesa de la llei de consultes no referendàries per decidir el futur polític i social de Catalunya. Ho ha fet durant la seva compareixença a la comissió d'afers institucionals del Parlament que discuteix la llei de consultes pròpia del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pelai ha comparegut al costat d'Ester Boixadera, coordinadora de CCOO, que ha coincidit a reivindicar que la llei del Parlament ha de servir per consultar qualsevol qüestió, sense "exclusions", incloses les polítiques d'austeritat i les retallades, i el model de país.

Tant Pelai com Boixadera han elogiat la llei de consultes del Parlament com a llei clau en l'aprofundiment democràtic, si bé han mostrat reserves amb el fet que es limiti la participació dels ciutadans immigrants empadronats que no estan en una situació regular. A més, davant la insistència del PSC a considerar que la llei de consultes que es debat al Parlament no és vàlida per a la consulta d'autodeterminació, les dues representants sindicals han posat en dubte aquesta tesi. "Aquesta és una llei que no pot servir per fer la consulta sobre si els catalans volen un estat independent o no" perquè "no es pot serrar amb un martell", ha etzibat el diputat socialista Ferran Pedret. "La nostra experiència sindical demostra que a vegades hem de serrar amb un ganivet", ha replicat Boixadera.

Legitimitat vs. legalitat

Durant la compareixença ha tornat a sortir, de mans del PP i C's, l'apel·lació a la legalitat, que les sindicalistes han contraargumentat amb la legitimitat. "Les legalitats es construeixen en cambres com aquesta o a les corts de l'estat d'espanyol. Es construeixen gràcies a la democràcia, i és a aquesta cambra a qui li toca canviar legalitats", ha etzibat Pelai, que ha recordat els reiterats incompliments legals i "deslleialtats" de l'Estat respecte de Catalunya.

Les representants de la UGT i CCOO han reivindicat que l'aprofundiment democràtic per via de consultes no va en detriment de la democràcia representativa, sinó que l'enforteix en la seva globalitat.

stats