INVESTIDURA ESPANYOLA
Política 02/09/2019

UP rebutja les 300 mesures de Sánchez si no hi ha coalició

Calvo descarta una segona investidura “si els números no surten”

Germán Aranda
3 min
El president en funcions espanyol, Pedro Sánchez, la setmana passada durant el ple extraordinari al Congrés sobre l’Open Arms.

MadridL’últim pas del PSOE per convèncer Unides Podem de renunciar al govern de coalició és un programa amb 300 mesures en què se n’inclouen algunes del partit d’Iglesias. Però els portaveus de la formació lila ja van avançar aquest diluns, abans que es fes públic el document, que no es deixarien seduir. Només volen sentir a parlar de coalició. El president en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, presentarà aquest migdia en un acte públic a l’estació de Chamartín de Madrid les mesures, que recullen una part de les negociacions amb la formació lila i les trobades que en les últimes setmanes els socialistes han mantingut amb entitats de la societat civil, com ara agrupacions feministes, ecologistes i del tercer sector, i també els principals sindicats i patronals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les 300 mesures van ser dilluns el principal tema de debat al comitè de l’executiva federal que es va celebrar a la seu del PSOE del carrer Ferraz de Madrid. Els socialistes, a més, van confirmar que contactarien amb l’equip negociador de Podem aquesta mateixa setmana, abans de concretar la reunió entre Iglesias i Sánchez que ha de tenir lloc la setmana que ve, quan ja només en quedin dues per a la data límit per convocar una segona investidura. Si les formacions no arriben a un acord, Sánchez no s’exposarà a una segona investidura fallida “si no donen els números”, en paraules de la vicepresidenta Carmen Calvo dilluns a Televisió Espanyola. Els socialistes necessiten els vots d’Unides Podem per sumar una majoria parlamentària a la investidura davant les negatives fermes del PP i Cs a ni tan sols abstenir-se.

Reunió PSOE-ERC

El secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va insistir dilluns en compareixença posterior a l’executiva que no podien formar “qualsevol govern que no doni estabilitat al país”. Es referia a la coalició que, poques hores abans, havia defensat un cop més la portaveu de Podem, Noelia Vera, com a única opció viable per donar suport a la investidura. “Si seiem a negociar amb el PSOE és per parlar d’un acord integral, que inclogui programa i estructura de govern”, va insistir Vera, tot i que després fonts d’Unides Podem van descartar que això signifiqués que només es reunirien amb aquesta premissa. Vera, a més, va instar el PSOE a “no deixar per a última hora” les negociacions i avançar les trobades entre els líders dels partits, poc abans que justament Ábalos anunciés que hi hauria primer una trucada a l’equip negociador.

Els socialistes, a més, van informar poc després de l’executiva que Ábalos i la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, es reunirien dimarts amb Gabriel Rufián i Carolina Telechea, d’Esquerra, al Congrés de Diputats. La trobada es va concretar malgrat que Pedro Sánchez ha insistit des que va guanyar les eleccions del 28 d’abril que no negociaria la investidura amb els partits independentistes. L’última vegada, diumenge passat en una entrevista publicada a El País.

Pel que fa a la proposta amb 300 mesures que presentarà aquest dimarts el president en funcions, Ábalos no va voler entrar en el detall programàtic però sí que va avançar que hi hauria un nou plantejament per a la reforma laboral, una de les grans exigències d’Unides Podem, tot i que no va confirmar fins a quin punt es tractaria d’una nova llei que derogués l’anterior del PP. El partit d’Iglesias, en tot cas, vol que la negociació inclogui ministeris a més d’aquest programa.

Rivera descarta una coalició amb Vox i PP

Un joc de paraules va servir dilluns al líder de Cs, Albert Rivera, per rebutjar la proposta del secretari general del PP, Pablo Casado, d’aliar-se en una gran coalició de dretes amb Vox en cas que es repeteixin les eleccions al mes de novembre. “Espanya suma però la corrupció resta”, va respondre Rivera en una entrevista a Onda Cero fent servir el nom, Espanya Suma, que donaria continuïtat a la fórmula adoptada amb Navarra Suma. Amb aquesta última, Cs, UPN i el PP van aconseguir dos diputats a les generals i van guanyar les autonòmiques a Navarra tot i no obtenir majoria per governar. “S’ha de sumar amb intel·ligència”, va dir Rivera. Casado, per la seva banda, va instar Cs a “remar en la mateixa direcció” que el PP, confiat que la dreta unida es podria imposar a l’esquerra.

stats