UPyD s'esfilagarsa: dimissions i destitucions en cadena a Castella i Lleó, Astúries i Andalusia

El partit que lidera Rosa Díez segueix aprofundint la seva fractura interna arran de la patacada soferta a les eleccions andaluses del 22 de març

La crisi interna d'UPyD no para d'agreujar-se. Després de la decisió de Toni Cantó de renunciar al seu escó al Congrés dels Diputats i de no presentar-se com a cap de llista a la Generalitat valenciana, el partit de Rosa Díez veu com proliferen els incendis en diferents agrupacions territorials.

Aquest dimecres, el consell de direcció d'UPyD ha nomenat una gestora per a Castella i Lleó en substitució del consell territorial, després de la dimissió de cinc dels seus vuit membres per discrepàncies amb la direcció autonòmica. Encapçala el nou òrgan la coordinadora Àgueda Arranz i els vocals José Miguel Mateos, Ana Cabero, Isabel Romero i Álvaro Rodríguez, tots membres de l'anterior consell territorial.

La situació a Castella i Lleó ha coincidit amb la dissolució del consell territorial d'UPyD a Astúries i el nomenament d'una comissió gestora perquè es faci càrrec del partit en aquesta comunitat, en el marc de la crisi oberta en aquesta formació després de les recents eleccions andaluses, on la formació magenta es va estavellar: cap diputat, en contrast amb els nou escons aconseguits per Ciutadans.

La direcció estatal d'UPyD justifica aquests canvis a Astúries per l'aprovació, la setmana passada per part del consell territorial d'aquesta comunitat, d'un document que rebutja la política d'aliances i l'estratègia oficial del partit, segons l'escrit que ha remès als destituïts, en què els retreu que trameten aquest document als afiliats "al marge de les vies de comunicació oficials".

La intervenció a Astúries se suma a la que va tenir lloc dimarts a Andalusia davant l'acumulació de dimissions que hi ha hagut des de les eleccions del 22 de març, en què la socialista Susana Díaz va emergir com a guanyadora.