POLÍTICA
Política 14/06/2012

UPyD s'enreda amb la idea d'una "Ebre Regió" per ajuntar Navarra, la Rioja i l'Aragó

La federació de la Rioja del partit proposa la "fusió" anticonstitucional de les tres comunitats autònomes i la direcció del partit en treu importància

Ara / Agències
2 min

BarcelonaLa federació de la Rioja del partit de l'exsocialista Rosa Díez, UpyD, ha proposat aquest dijous la "fusió" de les comunitats autònomes de la Rioja, Navarra i Aragó en una sola autonomia que es denomini "Ebre Regió" considerant que, fins i tot, podria "pensar" a agrupar-hi també les províncies de Burgos i Sòria. UpyD, que sovint s'erigeix en garant de l'Espanya constitucional, ha obviat que la Constitució espanyola prohibeix la fusió de comunitats autònomes. Poc després de l'anunci, la direcció del partit s'ha afanyat a treure importància a l'assumpte, negant el coneixement de la iniciativa i assegurant que com aquesta "n'hi ha milers".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

UPyD de la Rioja ha fet aquesta proposta en un comunicat posterior a la reunió que van mantenir ahir els presidents de les comunitats autònomes de la Rioja, Pedro Sanz; navarresa, Yolanda Barcina, i aragonesa, Luisa Fernando Rudi, per establir mecanismes de col·laboració. Aquesta formació política ha afegit que aquestes tres comunitats autònomes sumen més de dos milions d'habitants i creu que la creació d'una nova regió permetria que la gran majoria dels serveis fossin prestats de manera més eficaç i amb menor cost.

També podria permetre, ha posat com a exemple, tenir una única universitat pública dividida en tres campus, cada un d'ells especialitzat, cosa que evitaria "una inútil competència entre elles", i uns serveis sanitaris disponibles que, amb més massa crítica de pacients, facilitarien inversions millors i més optimitzades.

Parlament únic

A això hi ha sumat, com a exemple, la possibilitat de disposar d'un únic Parlament, la representació es dividiria en funció de la població dels seus territoris: un 17% per a la Rioja, un 33% per a Navarra i la resta, prop del 50% , per a Aragó. Ha precisat que la nova regió, vertebrada pel riu Ebre, tindria una mida òptima, "gran per ser eficaç i no massa per perdre aquesta eficàcia", i, a més, ajudaria els ciutadans a disposar de millors serveis sense incrementar la despesa.

stats