Política 07/01/2016

Últim intent per evitar noves eleccions al març

Junts pel Sí i la CUP fan una última reunió avui amb la presència de l'ANC, Òmnium i l'AMI. Paral·lelament, les entitats sobiranistes han convocat concentracions per reclamar l’acord

Núria Orriols
3 min
Els representants de les entitats, el juliol passat, a la sortida de la cimera per la llista unitària.

BarcelonaEl compte enrere està a punt d’esgotar-se però les entitats sobiranistes volen fer visible un darrer intent per empènyer Junts pel Sí i la CUP a segellar un acord per la investidura i formar un govern. Avui, les dues formacions independentistes, Òmnium, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) escenificaran una cimera -hi ha la voluntat que sigui fora del focus mediàtic- per intentar desencallar la situació i evitar unes noves eleccions al març. Junts pel Sí i la CUP han mostrat la seva predisposició a tornar a seure a la taula fins a esgotar el termini per a la investidura però cap està disposada -de moment- a modificar els seus posicionaments. Junts pel Sí ha ratificat Artur Mas com el seu candidat a la presidència mentre que la CUP s’ha negat per activa i per passiva a fer confiança a l’actual líder de CDC. De fet, el president en funcions ja va anunciar dimarts en la compareixença al Palau de la Generalitat que dilluns signarà el decret de convocatòria d’eleccions si es confirmava el no acord, ja que el termini s’acaba definitivament diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si no ho provéssim tot no ens ho perdonaríem mai", va afirmar ahir el president de l’ANC, Jordi Sànchez, en al·lusió a la trobada sobiranista. En una entrevista a RAC1, Sànchez i el nou president d’Òmnium, Jordi Cuixart, van evitar posicionar-se sobre les condicions d’un eventual acord. Les dues entitats també van mostrar-se disposades a acceptar un pacte que impliqués la retirada d’Artur Mas com a candidat a la presidència. “No posem condicions ni en un sentit ni en un altre, són els partits els que posen les seves condicions”, van dir. Aquesta equidistància de l’ANC va molestar ahir a la vicepresidenta, Neus Munté, que a través de Twitter i en resposta a una dirigent de l’entitat, va acusar l’ANC d’equivocar-se per haver demanat per igual el vot a Junts pel Sí i la CUP.

19.30 h a plaça de la Catedral

Malgrat que diumenge el president de l’ANC ja va encetar el debat sobre la llista unitària en unes eventuals eleccions al març i es va mostrar partidari de "fórmules d’unitat" com Junts pel Sí, ahir va preferir no situar-se en aquest escenari. A què es deu aquest canvi? Dilluns el secretariat nacional de l’ANC va decidir posposar el debat sobre el paper que ha de tenir l’entitat en unes eventuals eleccions i centrar-se a reclamar l’acord. En aquest context, l’entitat ha convocat concentracions arreu del territori per instar Junts pel Sí i la CUP a segellar un govern i implementar el mandat del 27-S, seguint una proposta de l’ANC del Barcelonès i Girona. A la capital catalana l’entitat havia convocat a les 19.30 a plaça Sant Jaume, però aquest dijous al migdia ha enviat un comunicat canviant el lloc de la concentració: a la mateixa hora a la plaça de la Catedral. A Girona, la cita és a la plaça del Vi a la mateixa hora. L’objectiu és pressionar els partits perquè aprofitin la majoria dels 72 diputats i no s’aboqui Catalunya a les urnes un altre cop. “Volem que se sentin interpel·lats [JxSí i la CUP]”, afirmaven ahir des de l’ANC a l’ARA. L’entitat assegura que la convocatòria és la traducció pública del posicionament que van acordar dilluns en el secretariat nacional.

Amb tot, un nou escenari electoral sacsejarà les entitats sobiranistes. Si no hi ha acord, Òmnium debatrà l’escenari en una junta dimarts que ve -si no decideixen avançar-la- i l’ANC ho farà dissabte. En el secretariat s’han fet evidents les discrepàncies internes sobre la conveniència d’actuar com a motor d’una candidatura unitària si hi ha eleccions el 6-M.

stats