Política 12/08/2019

Unides Podem trenca el silenci per urgir Sánchez a reprendre la negociació

La Moncloa culpa el partit d'Iglesias que no hi hagi noves reunions

Ara
3 min
Echenique al Centre Cívic d'Hostafrancs.

BarcelonaUnides Podem ha trencat aquest dilluns el silenci mediàtic que mantenia en les últimes setmanes després de la investidura fallida de Pedro Sánchez. Mentre el president del govern espanyol multiplicava les trobades amb agents socials per desenvolupar un programa electoral amb el qual convèncer els liles que li donin suport sense entrar a l'executiu, els de Pablo Iglesias s'han limitat a fer algun comentari via Twitter. Fins avui, quan el secretari d'acció de govern de Podem, Pablo Echenique, ha pres la paraula en una entrevista a la SER per urgir Sánchez a no deixar la negociació amb Podem per a l'últim minut: "No ens sembla sensat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Echenique, que ha opinat que el líder del PSOE prefereix un acord amb Ciutadans que amb Podem, ha exposat que creu que els socialistes barregen tres opcions: una entesa amb Ciutadans, "possiblement l'opció preferida"; un govern en solitari, o una repetició electoral. Només així, ha denunciat Echenique, s'entén que s'hagin posposat les reunions per treballar un acord amb Unides Podem, que encara veu possible. "Mitjançant la pressió i la dilatació del temps, estan buscant que passi alguna d'aquestes tres opcions", ha opinat el diputat, que creu que totes tres "són males opcions per al país".

Després que el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, no descartés una coalició o un acord "a l'últim minut" amb Podem, Echenique ha criticat que és "poc responsable" portar una negociació "al xiulet final". "No ens sembla sensat i portar-ho a l'últim minut no és la millor de les idees", ha carregat, per assenyalar tot seguit que deu respondre "a algun tipus de tàctica".

Echenique també ha rebutjat "convertir la política en una telenovel·la" i creu que no canviaria res que els de la formació lila prenguessin la iniciativa per posar-se en contacte amb els socialistes i reprendre les negociacions. D'altra banda, després de les crítiques per part del PSOE pels tuits d'Echenique –que ell ha assegurat que molesten perquè diu la veritat–, ha explicat que no té "cap problema" que sigui "una altra persona" qui estigui al capdavant de les negociacions.

Des dels comuns, el portaveu de Catalunya en Comú i diputat d'En Comú Podem al Congrés, Joan Mena, creu que Sánchez i el PSOE destinen més esforços en arribar a la convocatòria electoral que en arribar a un acord amb Unides Podem. En aquesta línia, Mena considera que s'ha dedicat més energia en "intentar convèncer el PP i Cs que s'abstinguessin en la investidura que en intentar arribar a un acord amb Unides Podem".

Mena sí que ha celebrat com "un pas en la bona direcció" que els socialistes s'obrin a parlar amb ERC i JxCat quan es reprenguin les rondes de contactes. El portaveu de Catalunya en Comú ha considerat en una entrevista a SER Catalunya que el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, té "l'obligació de parlar amb tothom" i "especialment amb els grups que van facilitar la moció de censura i que ell fos president".

La Moncloa culpa Podem de la falta de reunions

El govern espanyol ja ha reaccionat a les paraules d'Echenique. La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María José Montero, ha respost acusant Unides Podem d'haver actuat "amb tacticisme" quan va rebutjar la "magnífica" proposta que li va fer el PSOE al mes de juliol. A més, ha assegurat que és el partit d'Iglesias que "no vol asseure's a parlar de l'acord programàtic" perquè no es mou de la seva aposta per un govern de coalició.

Montero ha opinat que potser Podem es penedeix ara de no haver acceptat la "magnífica" oferta que li va fer el PSOE durant el debat d'investidura del juliol perquè assumís una vicepresidència de caràcter social i els ministeris d'Habitatge i Economia Social, Igualtat, i Sanitat i Consum. "Em sembla un despropòsit que se segueixi qualificant aquesta proposta com a decorativa", ha lamentat.

stats