Política 14/05/2014

Urtasun: "No tenim extrema dreta al govern espanyol, però hi tenim una dreta extrema"

Els ecosocialistes demanaran a Brussel·les l'establiment d'un "cordó sanitari" per impedir que les formacions feixistes tinguin pes, càrrecs institucionals i finançament a les institucions europees

Marc Toro
2 min
El candidats d'ICV-EUiA Ernest Urtasun i Núria Lozano, aquest dimecres en un acte sobre feixisme a Mataró / ARA

MataróDavant el creixement dels partits d'extrema dreta que es preveu en aquestes eleccions europees, ICV-EUiA reclamarà a Brussel·les l'establiment d'un "cordó sanitari" per impedir que aquestes formacions tinguin pes, càrrecs institucionals i finançament a les institucions europees. Ho ha explicat el candidat ecosocialista al 25-M, Ernest Urtasun, en un acte aquest dimecres a Mataró, on el partit xenòfob Plataforma per Catalunya compta amb tres regidors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urtasun ha fet una crida a les forces polítiques democràtiques per impedir que les formacions d'extrema dreta puguin formar grup al Parlament Europeu (es requereixen, com a mínim, 25 diputats de 7 països diferents) i condemnar-les a l'"aïllament polític i institucional". Així mateix, ha reclamat a la Comissió Europea una estratègia europea de lluita contra el feixisme, que ha destacat que serà "fonamental" de cara als propers cinc anys, i s'ha compromès a "lluitar de la mà de les entitats per perseguir els delictes d'odi que es produeixen quotidianament a Europa".

El cap de llista ecosocialista també s'ha mostrat preocupat per la situació a l'estat espanyol. "No tenim extrema dreta al govern espanyol, però tenim dreta extrema, perquè la reforma de la llei de l'avortament és una política de dreta extrema, i les polítiques d'immigració del PP són de dreta extrema", ha afirmat.

"Al PP no li amoïna l'auge de l'extrema dreta, sinó que aquesta es quedi amb els seus vots", ha afegit la número dos de la candidatura, Núria Lozano, perquè –ha dit– "els populars subscriuen molts dels plantejaments dels partits extrema dreta".

Els "dos grans motors" de l'extrema dreta a Europa

L'auge de l'extrema dreta a Europa està impulsat, segons el candidat, per "dos grans motors". D'una banda, ha explicat, per les polítiques econòmiques de l'austeritat, que creen bosses de pobresa i que "han trencat amb el contracte social" europeu. De l'altre, ha continuat, pels governs democràtics que amb els seus discursos i polítiques generen suports al voltant de les formacions d'extrema dreta. En aquest sentit, Urtasun ha assegurat que la "caça i expulsió" de gitanos per part de l'actual primer ministre francès (abans ministre de l'Interior), Manuel Valls, fomentava el vot per al Fron Nacional de Marine Le Pen. "Com també genera vots per l'extrema dreta que es disparin pilotes de goma a immigrants a la costa de Ceuta", ha afegit.

Recuperació de la memòria històrica

Un altre punt que subratllarà ICV-EUiA a Europa serà la necessitat de "recuperar memòria democràtica" a l'estat espanyol. Urtasun ha considerat una "vergonya" el fet que Espanya sigui el segon país del món –després de Cambodja– amb més fosses sense identificar. "Si el PP no vol obrir les fosses, demanarem que ho faci la Comissió Europea", ha afirmat. Els ecosocialistes també treballaran perquè s'acabi amb l'homenatge al feixisme a Espanya, "com es fa al Valle de los Caídos".

L'acte s'ha celebrat a tocar de la platja, davant del simbòlic Camí del Nord o del Canigó, una de les rutes de l'exili republicà al final de la Guerra Civil. Urtasun no s'ha estat de reivindicar la cultura "profundament antifeixista" de Catalunya, Espanya i el projecte europeu.

stats