Política 29/11/2011

Els experts volen treure Franco del Valle de los Caídos

La comissió que ha elaborat l'informe per encàrrec del govern espanyol proposa que no s'exhumin les restes mortals dels republicans sepultats a Cuelgamuros, en contra de les seves famílies.

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl grup d'experts que ha elaborat l'informe sobre el futur del Valle de los Caídos aposta per treure les restes mortals del dictador Franco de la basílica benedictina. Recomanen enterrar-lo en un altre lloc "digne" i sempre prèvia autorització de l'Església catòlica, que, segons han explicat avui els copresidents de la comissió, és qui té la potestat sobre el recinte religiós. En canvi, són partidaris de mantenir a l'església de Cuelgamuros el cadàver de José Antonio Primo de Rivera, però en un lloc discret, com una víctima més de la Guerra Civil. Els experts justifiquen la distinció perquè el dictador Franco no va morir en el conflicte bèl·lic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Virgilio Zapatero i Pedro González-Trevijano, que han dirigit els treballs, cal buscar el vistiplau de la família Franco, però que "no és determinant".

La idea de la comissió és "resignificar" tot el conjunt, sense canviar-ne el nom, convertir-lo en un lloc de "memòria de totes les víctimes", amb un gran memorial a l'entrada i un centre d'interpretació de la Guerra Civil que expliqui als visitants què va passar. Ara bé, asseguren que no és possible identificar les restes mortals dels republicans enterrats contra la voluntat dels seus familiars, i, per tant, recomanen que no es toquin. Els familiars d'algunes d'aquestes víctimes fa anys que reclamen el dret legítim de recuperar els seus familiars.

El ministre de la Presidència en funcions, Ramón Jáuregui, ha demanat al nou govern del PP que posi en marxa aquestes conclusions i "no l'enterri al calaix". Ha assegurat que "no és un acte de sectarisme, sinó de reconciliació" i que no s'està parlant d'un "anacronisme", sinó d'un mandat del Congrés derivat de la llei de la memòria històrica.

stats