GENERALITAT
Política 27/06/2015

El jutge Vidal s’incorpora a l’àrea de Justícia del Govern

Dirigirà a partir de la setmana que ve les tasques per al llibre blanc de la justícia

Núria Orriols
3 min
El jutge Santiago Vidal va presentar al mes de gener a l’Ateneu Barcelonès la seva proposta de Constitució catalana.

BarcelonaEl 26 de febrer el Consell General del Poder Judicial suspenia de sou i feina el jutge Santiago Vidal per a un període de tres anys. L’òrgan de govern dels jutges sancionava el magistrat de la secció penal de l’Audiència de Barcelona per haver treballat, en el seu temps lliure, en un esborrany de Constitució catalana. La suspensió va accelerar la seva projecció com a figura de referència dins el món sobiranista. Des de llavors Vidal s’ha dedicat, entre altres coses, a fer activisme per la independència i a escoltar opinions ciutadanes sobre la seva proposta de text constitucional. La setmana que ve, però, Vidal obrirà una nova etapa en l’àmbit institucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA, s’incorporarà al govern d’Artur Mas com a càrrec eventual al departament de Justícia, capitanejat per Germà Gordó. En concret, serà el director d’un programa per a l’estudi de la situació de les institucions judicials a Catalunya. Segons fonts coneixedores del fitxatge, Vidal “coordinarà i dirigirà” les tasques per a l’elaboració del llibre blanc de la justícia. D’entrada, la seva feina es desenvoluparà a partir de la setmana que ve i tindrà almenys quatre mesos per engegar el llibre blanc. A finals d’octubre hauria de prendre possessió el nou govern sorgit de les eleccions del 27 de setembre. Vidal podrà treballar així en la reforma de l’administració de justícia en un moment clau del procés de transició nacional.

Un projecte per a finals d’any

L’elaboració del llibre blanc de la justícia era, de fet, una petició del Consell de l’Advocacia Catalana, per reformar el sistema judicial, que Gordó va fer seva. Recentment, en una entrevista a La Xarxa, el mateix conseller es comprometia a enllestir-lo abans de finals d’any, pendent encara del nomenament del director del programa. Ara ja el té.

Segons les fonts consultades, el nou lloc de treball de Vidal se situarà físicament al carrer d’Ausiàs March de Barcelona, on té la seu el Centre d’Estudis Jurídics i de Formació Especialitzada de la Generalitat, ara sota la batuta de la nova directora, Bibiana Segura. El Centre d’Estudis Jurídics, que depèn del departament de Justícia, es dedica entre altres coses a “investigar, estudiar i divulgar” les matèries relacionades amb les competències de la conselleria de Justícia i a donar suport tècnic al departament.

Tal com ja va avançar l’ARA, Santiago Vidal s’implicarà així en el govern de Mas. I ho farà precisament després del trencament entre CDC i Unió i la remodelació d’un executiu ara “cent per cent cohesionat” al voltant de la independència, segons va destacar el president de la Generalitat. La funció de Vidal, malgrat ser de caràcter tècnic, conté una forta càrrega simbòlica, ja que es tracta d’una de les cares més actives del sobiranisme civil. I més ara que Mas ha posat rumb al 27-S i ha demanat la implicació de les entitats sobiranistes en l’elaboració d’una candidatura independentista.

El jutge i alts càrrecs de la Generalitat han estat en contacte en les últimes setmanes per concretar com i quan es produiria el fitxatge, segons apunten fonts pròximes a la negociació. L’oferiment feia mesos que estava sobre la taula, però les eleccions municipals i, més recentment, el procés de ruptura de CiU havien aconsellat ajornar el nomenament. Des que va sortir del seu despatx de l’Audiència de Barcelona, Convergència i ERC havien festejat Vidal. Alfred Bosch, amb qui el jutge manté una amistat personal, va proposar-li ser número dos de la seva llista a Barcelona. El jutge va declinar l’oferta -tal com va avançar l’ARA- i va optar per tancar de manera simbòlica la llista d’ERC per Barcelona. Vidal va mesurar el seu paper en campanya al costat de l’alcaldable republicà. De fet, en aquell moment ja havia mantingut converses amb el Govern per encetar una col·laboració que es materialitzarà a partir de dilluns.

stats