Política 14/09/2015

Villalobos fa callar un diputat de CDC durant el debat dels pressupostos perquè "parla de Catalunya"

La vicepresidenta del Congrés no ha deixat acabar la intervenció de Feliu Guillaumes, que criticava l'acció exterior del govern espanyol

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Guillaumes al Congrés

MadridLa vice presidenta primera del Congrés dels Diputats, Celia Villalobos, ha tallat el micròfon aquest dilluns al diputat de Convergència Feliu Guillaumes mentre rebatia els pressupostos generals de l'Estat des de l'hemicicle del Congrés. L'argument que ha esgrimit la líder popular ha estat que Guillaumes no s'ha centrat en el seu tema, els comptes del 2016, i en lloc d'això s'ha dedicat a parlar de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"I no puc acabar sense referir-me a la seva actitud [la del ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo] en relació al procés català", ha dit el diputat, que ha definit l'actitud del ministre d'Exteriors com una combinació entre Ribbentrop, el ministre d'Exteriors de Hitler, i Torquemada, l'inquisidor del segle XV. Immediatament, Villalobos ha intervingut: "Ni estem parlant de Catalunya ni de declaracions del senyor ministre que no tenen res a veure amb els pressupostos", ha dit. Guillaumes ha promès trobar la relació a tot plegat en els comptes, però la vice presidenta primera del Congrés ja no li ha deixat fer i li ha tallat contínuament el micròfon, tot i que encara li quedava un minut d'intervenció. "Ni 20 segons ni una hora i mitja. Debatem els pressupostos generals de l'Estat", ha respost severa.

Preguntat per l'ARA en sortir de l'hemicicle, el portaveu d'Exteriors de CDC ha explicat que volia dir que "ara no es cremen llibres, però que es prohibeix la presentació de llibres per evitar que es parli del procés", amb referència a la polèmica entorn de 'Victus' l'any passat, quan l'Institut Cervantes d'Utrecht va cancel·lar-ne la presentació. Guillaumes ha defensat que la seva intenció era parlar dels costos –també econòmics– que estan provocant les pressions del govern de Mariano Rajoy perquè no es parli del procés català a l'exterior.

El portaveu de Convergència al Congrés, Pere Macias, ha protestat públicament des del seu escó per la manera "com s'ha retirat la paraula" al seu diputat. Tots els diputats de l'oposició que en aquell moment eren a l'hemicicle l'han aplaudit com a mostra de suport. Villalobos ha defensat que en cap moment ha "ofès" Guillaumes perquè el seu paper de vicepresidenta l'obliga a fer tornar els diputats "al tema", que en aquest cas eren els pressupostos generals de l'Estat per al 2016. El diputat de CDC ha replicat, ja als passadissos del Congrés, que durant el debat també s'ha parlat de les àvies de la Plaza de Mayo, del líder opositor veneçolà Leopoldo López i de la situació de Cuba. "Jo sí que estava parlant de costos diplomàtics", ha dit. "Però veiem que en el moment que es diu 'procés català' es talla el micròfon".

Podeu veure la intervenció aquí.

Macias ha anunciat que CDC presentarà una protesta per escrit al Congrés perquè "no es poden presidir els plens així". "És un fet molt greu des del punt de vista parlamentari, una pèrdua de qualitat democràtica", ha conclòs.

stats