Política 03/11/2020

Villarejo acusa Rajoy de ser el responsable de l'operació Kitchen

Assegura que el PSOE, com el PP, també ha fet servir les clavegueres de l'Estat

Ara
3 min
El comissari Villarejo, en una imatge d'arxiu del gener

BarcelonaEl comissari jubilat i un dels màxims exponents de les clavegueres de l'Estat, José Manuel Villarejo, ha suggerit aquest dimarts que l'operació Kitchen –finançada amb fons reservats i dedicada a espiar de manera il·legal l'extresorer del PP Luis Bárcenas– no és cosa del llavors ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, sinó que l'ordre venia de "molt més amunt". Ho ha explicat a través d'una entrevista a El País des de la presó d'Estremera, on està empresonat de manera preventiva des de finals del 2017. "Ve de molt més amunt [la idea de fer l'operació]. Fernández Díaz no tenia la capacitat de prendre una decisió d'aquesta envergadura", exposa.

En aquest punt, el periodista li pregunta si es refereix al llavors president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, ja que en el sumari del cas no hi ha proves que ell en sigui l'inductor. "Crec que sí que hi són, el que passa és que imagino que estan esperant el moment polític oportú. Em temo que sí que existeixen proves i que ells ho saben", exposa. El que també admet Villarejo sense cap problema és que ell va ser un dels executors de l'operació i que en parlava sovint amb Fernández Díaz, amb el número dos del ministre de l'Interior, Francisco Martínez, i la secretaria general del PP, Maria Dolores de Cospedal.

Villarejo afirma que no només el PP ha fet servir les clavegueres de l'Estat, sinó que també ho ha fet el PSOE, i assegura que és per aquest motiu que ni els socialistes ni el PP volen que parli: "S'han posat d'acord perquè no vagi a la comissió Kitchen del Congrés", conclou. Els socialistes no n'han dit res al respecte, però el portaveu d'Unides Podem a la cambra baixa, Pablo Echenique, ha assegurat que no li consta que el PSOE vulgui ni no vulgui la compareixença de Villarejo a la comissió d'investigació. Echenique ha subratllat que el seu grup sí que sol·licitarà que l'excomissari doni explicacions.

El comissari jubilat també ha maniobrat contra l'independentisme a través de la coneguda com a operació Catalunya. En aquesta entrevista corrobora la tesi que l'ideòleg va ser Fernández Díaz. Villarejo explica que l'operació consistia en "desmuntar el moviment independentista que havia muntat el clan Pujol per amagar els seus problemes". Per executar-la va tenir "diverses reunions amb el ministre". "Jo la vaig organitzar i jo la vaig dirigir", admet. Però manifesta que va tenir moments de tensió amb el ministeri, ja que assegura que la informació que aconseguia no acabava en un jutjat, sinó que Fernández Díaz la feia servir "per negociar" directament amb Pujol. També admet haver tingut coneixement de l'informe PISA per desprestigiar Podem, però assegura que el va fer un inspector de la policia maldestre: "PISA és una autèntica cagada".

"En un país seriós m'haurien matat"

Villarejo es va caracteritzar durant tota la seva trajectòria per gravar les converses comprometedores que mantenia. En la seva fonoteca hi ha polítics, empresaris, periodistes, jutges, altres policies, etc. Les seves gravacions han compromès el rei emèrit, l'expresident del BBVA Francisco González i l'expresident de la Comunitat de Madrid Francisco González, entre d'altres. En aquesta entrevista, en què defensa que les clavegueres de l'Estat han d'existir "per netejar les merdes que generen d'altres", assegura que només ha sortit un "5% o un 10%" de tota la informació de què disposa. El comissari considera que algú amb tanta informació com ell, "en un país seriós", ja hauria de ser mort. "Si això fos un país seriós ja m'haurien matat. Perquè, en un país seriós, gent molesta com jo, que té tanta informació i que ningú vol que l'expliqui... Doncs la millor manera és eliminant-me", sosté.

stats