Política 25/06/2019

Vox fa públic el seu pacte amb el PP per tenir regidories i anuncia que passarà a l'oposició a la ciutat de Madrid

El PP respon que complirà l'acord i demana temps per encabir la ultradreta als governs municipals

Germán Aranda
2 min
El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, al centre, amb la diputada Macarena Olona

MadridEl portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha fet públic aquest dimarts en una compareixença al Congrés el pacte de govern signat amb el PP per formar ajuntaments de "coalició" on la triple dreta sumi i ha anunciat que la formació d'ultradreta "passarà a l'oposició" allà on això s'incompleixi. Ha citat Madrid com a exemple i no ha volgut concretar què passarà en altres localitats com Saragossa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la influència que aquest incompliment pot tenir en les negociacions per la Comunitat de Madrid, Espinosa no ha volgut entrar en detalls i ha assegurat que "demà es reprendran les converses" amb el PP i que aviat els líders autonòmics del partit es manifestaran sobre aquest tema. Al document, es preveuen "governs de coalició" allà on els tres partits de dreta sumin.

Document del pacte entre les formacions de dretes

El diputat ha sigut molt dur amb el PP i Ciutadans, als quals ha acusat d'integrar un "tricentrito" amb Pedro Sánchez i ha reiterat que "la ideologia progre amenaça la llibertat dels espanyols". També ha lamentat la "ingerència francesa en la política espanyola", en relació a les crítiques del president francès, Emmanuel Macron, a l'apropament de Cs amb la ultradreta.

El secretari d'organització del PP, Teodoro García Egea, respon a Vox que ells "sempre compleixen els acords" però insta a esperar als 20 dies naturals posteriors a la investidura, que encara no s'han complert i que "són molt importants" per perfilar els acords. Sobre les regidories als municipis, ha demanat que "els alcaldes puguin tenir temps i criteri per decidir quins regidors tenen les capacitats per ocupar els càrrecs". "No pot ser que ara sigui més difícil convèncer Vox que els ciutadans madrilenys" per evitar governs d'esquerres, ha afegit García Egea.

"Nosaltres tenim un acord amb Ciutadans que estem complint i tenim un acord amb Vox que complirem", ha defensat, i ha insistit que "el primer és el programa", abans que els noms que portaran les regidories, i que "és important respectar l'autonomia dels alcaldes". Egea va assegurar que el pacte amb Vox "és compatible" amb el que té amb Ciutadans i que, de fet, és "necessari" per tirar endavant aquests governs.

També des de Ciutadans, Inés Arrimadas s'ha referit al pacte negant un cop més l'opció de governs de la triple dreta. "No sabem els pactes que signa el PP amb altres partits, sabem el que hem signat nosaltres, i és formar governs entre el PP i Cs, i no tripartits", ha explicat. "No sé quines excuses posa García Egea a Vox", ha dit Arrimadas. Les posicions d'Arrimadas i García Egea, així doncs, són incompatibles pel que fa l'entrada de la ultradreta en governs municipals.

stats