Política 26/06/2019

Vox apuja el preu del seu suport al PP i Cs a la Comunitat de Madrid: demana un “programa únic”

Rocío Monasterio avisa que exigiran deportar els 'menes' i fer una llista d’immigrants “il·legals”

Dani Sánchez Ugart
2 min
La candidata de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio.

MadridLes negociacions per a la investidura d’Isabel Díaz Ayuso, candidata del PP a la Comunitat de Madrid, continuen complicant-se després que la formació ultradretana Vox hagi apujat aquest dimecres el preu del seu imprescindible suport. La líder del partit a la Comunitat, Rocío Monasterio, ha estès la mà a Ciutadans i el PP a trobar un pacte, però ha posat l’exigència que signin un “programa únic comú” entre tots tres partits i si volen el seu suport.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest programa haurà de contenir alguns dels punts amb què el partit de Santiago Abascal es va presentar a les eleccions autonòmiques, com la identificació de tots els immigrants “il·legals” i la repatriació dels 'menes', a més de la derogació d’alguns articles de la llei educativa madrilenya per tornar a premiar els col·legis concertats o la rebaixa d’impostos. Demanen també que els països d'origen paguin les factures de la sanitat pública dels immigrants que siguin atesos a la comunitat.

Ayuso, per la seva banda, ha posat límits a les peticions de Vox i ha demanat que no es posin com a línies vermelles “temes que no són estricta competència regional”, en referència a la política migratòria. Segons ella, aquests punts no han de ser un ”impediment per al pacte”, perquè ha recordat que tant Cs com el PP i Vox tenen grup parlamentari al Congrés, on poden discutir aquestes qüestions. Tot i aquestes consideracions, Ayuso s’ha mostrat partidària a la negociació entre tots tres partits i ha dit que sí que es poden entendre amb la ultradreta en la majoria de punts d’aquesta proposta d’acord programàtic, com la rebaixa d’impostos o les qüestions educatives. El president del PP, Pablo Casado, ha assegurat, per la seva banda, que "tot el que demana Vox és constitucional" i que "és compatible mantenir les lleis contra la violència de gènere amb incloure protecció d'infants i gent gran" i, un cop més, ha posat com a exemple Andalusia.

Pel que fa a les lleis d'igualtat i d'educació, Vox demana que els pares puguin excloure els seus fills de qualsevol activitat escolar que sigui "contrària a les seves conviccions". A més, proposa derogar lleis que fomenten el suport a la diversitat dins les famílies o el que garanteix la igualtat en l'adopció per a les parelles homoafectives (article 33 de la llei 2/2016 d'igualtat de gènere), malgrat que fonts del partit asseguren que el punt que es vol suprimir d'aquest article és el que exigeix formació de diversitat i gènere als centres educatius. També vol que es deroguin totes les lleis de diversitat i educació que preveuen educar en el respecte i la no discriminació al col·lectiu LGTBI, així com les subvencions als mitjans de comunicació que fomentin aquest missatge d'igualtat o els programes formatius en igualtat i diversitat de gènere per als professors de la comunitat. En total, proposa eliminar 14 articles de dues lleis d'igualtat.

L’augment del preu del suport de Vox arriba just en el moment que l’aproximació a l’extrema dreta comença a passar factura interna a Ciutadans, amb diversos dirigents molestos per aquesta postura, que ja s’ha saldat amb dimissions com la de l’exportaveu econòmic Toni Roldán.

stats