Política 03/06/2019

Vox estudia presentar una querella contra Zapatero per les suposades negociacions amb ETA

Unes actes de la banda apuntarien que l'expresident va avisar d'una acció de França

Ot Serra
2 min
El president de Vox, Santiago Abascal, en una imatge d'arxiu

MadridVox es planteja presentar una querella contra l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero arran de les actes fetes públiques per ETA que revelarien negociacions entre la banda i l'executiu. La setmana passada es va publicar que Zapatero hauria avisat un mediador de l'organització que França preparava un cop contundent després de la detenció de Ramón Sagarzazu l'any 2005. "[Les negociacions] han condicionat gravíssimament les polítiques de pactes dels últims 15 anys. Les actes publicades confirmen les pitjors sospites: una negociació política amb ETA en què s'han fet sessions inacceptables", ha afirmat el president del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, en roda de premsa al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent ha explicat que el seu partit ha demanat les actes en poder del ministeri de l'Interior i de Presidència del govern espanyol, i que es plantegen demanar la compareixença de Zapatero i de Mariano Rajoy per donar explicacions sobre les "conseqüències polítiques" d'aquestes converses amb ETA. Segons Abascal, aquestes suposades negociacions són l'origen del projecte de les "marques polítiques derivades d'ETA", el "trencament de la unitat nacional", i també la causa que en les últimes eleccions les forces de dreta espanyolistes no obtinguessin cap diputat al Congrés en representació de les tres províncies d'Euskadi.

Abascal també ha lligat aquesta situació als possibles pactes a Navarra entre el PSOE, Geroa Bai, Podem i Bildu perquè no governi la coalició d'UPN, PP i Cs. "És dramàtic qualsevol acord amb Bildu, encara que sigui per omissió amb una abstenció", ha alertat el president de Vox, que també ha vinculat el procés de pau a Euskadi amb el Procés català. "[Les negociacions] van tenir un pròleg institucional a través de la Generalitat amb les converses de Perpinyà de Carod-Rovira", ha reblat.

stats