PRESOS POLÍTICS
Política 18/06/2020

Wad-Ras amplia el 100.2 de Forcadell a dotze hores diàries

Aleix Moldes
2 min
Carme Forcadell, durant el judici de l'1-O

Cerdanyola del VallèsLa junta de tractament de Wad-Ras va autoritzar dijous les sortides de la presó de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que tenia pendent de validar el 100.2 -l’article del codi penitenciari que permet sortir a treballar, a fer voluntariat o a tenir cura d’un familiar-, amb el qual feia voluntariat i cuidava la seva mare fora de la presó de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès). Tres dies després del trasllat a la presó barcelonina, Forcadell pot reprendre el seu voluntariat, tot i que ho farà en una nova entitat. Segons va informar el departament de Justícia, el que feia fins ara és impossible de complir pels quilòmetres de distància. Wad-Ras ha ampliat, a més, el nombre d’hores diàries que podrà passar fora del centre penitenciari: en seran dotze, de dilluns a divendres, quan fins ara només podia sortir tres dies per setmana. Haurà de tornar a dormir a la presó i fins al febrer de l’any que ve, quan complirà una quarta part de la condemna, no podrà gaudir de permisos penitenciaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 13 de maig, després de dos mesos confinada dins la presó a causa de l’emergència sanitària, Forcadell va tornar a sortir via 100.2 i aleshores la junta de tractament de Mas d’Enric ja va decidir ampliar de nou a dotze les hores que podia ser fora del centre tres dies per setmana. La situació, però, es va allargar només un mes, fins que se li va concedir el trasllat a Wad-Ras per “motius personals i familiars”, tenint en compte que la seva família viu a Sabadell. Aquest dijous ella mateixa va explicar que havia tornat a la seva ciutat després de 819 dies, el temps que porta empresonada.

La decisió del jutge

El nou 100.2 no significa un canvi de grau penitenciari -els presos polítics opten al tercer grau en la revisió que s’ha de fer aquest mes de juliol-, però sí que modifica les condicions de les sortides de Forcadell. Per això, i tenint en compte els precedents, s’espera que la Fiscalia recorri la decisió de Wad-Ras. Ja ho va fer amb la que va prendre la presó de Mas d’Enric el febrer passat, tot i que el jutge de vigilància penitenciària va acabar avalant-la. Ara serà un altre jutge qui s’encarregarà de validar o no les sortides de Forcadell de la presó i, en última instància, els recursos arribaran a l’Audiència de Barcelona.

stats