Política 29/11/2017

Zoido redueix l’auge de l’extrema dreta a casos “puntuals”

El ministre de l'Interior nega un increment de l'extrema dreta i assegura que s'ha tancat "l'etapa negra del feixisme"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Manifestació feixista el 12 d’octubre passat a Barcelona.

MadridAtacs a València, Barcelona, Saragossa, Madrid... i amb les forces de seguretat, en alguns dels casos, mirant-s’ho amb els braços plegats -com va passar als carrers de la capital valenciana durant la celebració de la diada del Nou d’Octubre-. Les protestes violentes de grups d’ultradreta s’han multiplicat en els últims mesos de bracet de la crisi catalana, però el govern espanyol no creu que en cap cas això signifiqui un increment de l’extrema dreta a Espanya, sinó que es tracta simplement de “fets puntuals”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No és veritat que els actes d’extrema dreta s’hagin incrementat”, va assegurar ahir el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, durant la sessió de control a l’executiu al Congrés de Diputats. És més, segons les “dades oficials”, els casos de violència d’extrema dreta a l’Estat van baixar durant el primer semestre d’aquest any respecte al període anterior. I el més destacat per al govern espanyol és que, quan es parla de violència, la majoria de problemes provenen de grups radicals d’esquerra. Segons les mateixes dades citades per Zoido, hi ha hagut un increment durant aquest 2017 dels grups d’extrema esquerra a l’Estat: mentre hi ha tres nous moviments feixistes, se’n sumarien sis de nous d’antifeixistes.

A més, per al ministre de l’Interior, els “cossos de seguretat han sigut responsables” davant d’aquests “fets puntuals” a València i Catalunya. “Tolerància zero contra la radicalitat, vingui d’on vingui”, va sentenciar davant de la pregunta llançada pels socialistes. Preguntat ja en sortir del Congrés si Alemanya és un exemple per a Espanya en la lluita contra la ultradreta, el ministre va etzibar: “Aquí també hem sabut tancar una etapa negra com la del feixisme”.

Uns ultres “envalentits”

El PSOE opina tot el contrari. Segons el diputat Artemi Rallo -el portaveu que va preguntar a Zoido-, “és evident que la ultradreta s’ha envalentit” en els últims temps i el govern espanyol es limita a “accions judicials”. Els socialistes censuren el “perfil baix” de l’executiu popular amb aquest tema, que cau, en alguns dels casos, fins i tot en la “indiferència”. Les manifestacions unionistes amb presència del PP -i també el PSC i Ciutadans- han acabat amb disturbis de grups ultres.

stats