Ábalos no dimiteix i el PSOE el suspèn de militància

L'exministre passa al grup mixt: "No puc acabar la meva carrera com un corrupte quan soc innocent"

4 min
L’exministre Ábalos i, a l’esquerra de la imatge, el seu antic assessor principal, Koldo García, en una imatge d’arxiu.

MadridJosé Luis Ábalos s'aferra al càrrec de diputat al Congrés i obre un enfrontament amb el PSOE, que ja l'ha suspès cautelarment de militància i li ha obert un expedient que pot acabar amb la seva expulsió definitiva del partit. L'exministre de Transports no ha dimitit pel cas Koldo i ha passat al grup mixt. "No puc acabar la meva carrera política i la meva trajectòria com un corrupte quan soc innocent", ha defensat en una compareixença sense preguntes a la cambra baixa. Tan bon punt ha acabat de parlar, Ábalos s'ha dirigit al registre del Congrés i ha formalitzat el canvi de grup parlamentari. Ho ha fet coincidint amb l'inici del ple d'aquest dimarts a la tarda al qual l'exministre de Transports no assistirà evitant així posar imatge a la ruptura amb els socialistes, amb els que ja no seurà a l'hemicicle a partir d'ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No estic acusat de res", ha al·legat l'exministre, per justificar no haver accedit a les peticions del PSOE, que li havia donat 24 hores perquè deixés el Congrés. Ábalos ha decidit "defensar el seu honor personal i reputació com a diputat fins a les últimes conseqüències" i s'ha desmarcat de les presumptes corrupteles que hauria comès el seu exassessor al ministeri de Transports Koldo García. Ábalos, de fet, ha retret a la direcció socialista que estigui "rendint un tribut a la dreta" i ha avisat que la "cacera" continuarà cap a altres persones.

Amb la veu trencada, el diputat s'ha acomiadat dels seus companys socialistes tot criticant que la direcció del partit l'hagi deixat sol i no hagi pres una decisió "compartida" des de la "ponderació i la reflexió assossegada". Per la seva banda, el PSOE ha reaccionat obrint un expedient contra ell i suspenent-lo cautelarment de militància per la decisió anunciada. En una resolució el partit avisa que podria ser constitutiva de faltes "molt greus", és a dir, de l'expulsió de la formació.

Ni les declaracions públiques de Sánchez ni els intents en privat del secretari d'organització del partit, Santos Cerdán, han funcionat. Aquest mateix dimarts hi ha parlat per convèncer-lo de dimitir i no ho ha aconseguit. El portaveu socialista a la cambra baixa, Patxi López, ha lamentat l'actuació d'Ábalos, que provoca "dolor i tristesa" al partit. López ha argumentat que "no existeix cap retret penal que recaigui sobre Ábalos", però que "l'exemplaritat" i la "lluita contra la corrupció" són "banderes" dels socialistes. Fonts del partit han criticat que la reacció d'Ábalos no hagi estat renunciar a l'acta immediatament i que algú amb la seva trajectòria política estigui "ficant tant la pota".

Armengol i Illa es desmarquen del cas

En paral·lel, diversos càrrecs socialistes a qui el PP vol que també esquitxi la trama de corrupció han alçat la veu per desmarcar-se'n. L'expresidenta de les Balears Francina Armengol s'ha mostrat "molt indignada" pel fet que la dreta la posi al mateix sac que a Koldo García en el cas de les mascaretes. "Estic indignadíssima que se'ns posi al nivell de tota aquesta gent", ha manifestat en una declaració als mitjans. La presidenta del Congrés ha subratllat que el seu antic govern seria, en tot cas, part "afectada i no res relacionat amb la corrupció".

Armengol ja volia comparèixer la setmana passada quan el PP assenyalava les administracions que van adjudicar contractes a l'empresa investigada, però el seu equip la va frenar. Aquest dimarts sí que s'ha volgut explicar i ha justificat que la contractació d'emergència va passar tots els filtres legals. A més, ha destacat que la remesa de mascaretes va ser defectuosa i que va deixar firmat un expedient per reclamar la diferència d'import a l'empresa perquè el nou govern liderat per Marga Prohens (PP) l'executés. "Més transparència, impossible", ha defensat.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que no té "cap inconvenient" en assistir a la comissió d'investigació que el PP vol constituir al Senat pel cas Koldo. Segons l'Oficina Anticorrupció de Balears, el ministeri que ell capitanejava durant la pandèmia també va contractar l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, SL, fet que fonts pròximes al ministeri neguen, i la dreta especula que podria estar al corrent que hi havia cobrament de comissions en aquestes adjudicacions, malgrat que la justícia no ho sospita. "Estic tranquil", ha afirmat Illa en una entrevista a RAC1.

Al ministeri de Transports també ha comparegut l'actual titular, Óscar Puente, que ha encarregat una auditoria interna sobre els contractes sota la lupa de la justícia. Es tracta d'un d'Adif i un de Ports de l'Estat. El ministre ha avançat que la Intervenció General de l'Estat i el Tribunal de Comptes ja van dictaminar que eren correctes i legals, si bé l'objectiu és que en pugui sortir un document de "suport" a la investigació judicial i parlamentària —el PSOE ha registrat la comissió que va anunciar aquest dilluns—. Puente ha advertit que el fet que els contractes siguin correctes no vol dir que un càrrec polític del ministeri pogués cobrar comissions il·legals d'aquestes adjudicacions, i que és precisament el que ha de resoldre la justícia. Pel que fa a l'auditoria, ha admès que és "difícil" que pugui esclarir si això va succeir.

El cas ha arribat també a Brussel·les per la possible afectació de fons europeus i la Comissió Europea n'ha enviat els detalls a l'oficina antifrau de la UE perquè l'investigui "a fons".

El PP assenyala també Sánchez

Mentrestant, el PP continua instal·lat en la "hipèrbole", segons denuncia el PSOE. El portaveu conservador al Congrés, Miguel Tellado, ha parlat directament del "cas Sánchez". Els populars assenyalen el president del govern espanyol i líder del PSOE per bé que a banda de Koldo García, cap altre persona vinculada al govern espanyol o al PSOE està sent investigada a l'Audiència Nacional.

"Ningú es creu que tanqués contractes sense supervisió del seu cap, el ministre Ábalos, i ningú es creu que Sánchez desconegués què feia algú del seu cercle més pròxim", ha dit Tellado, que ha argumentat que el cap de l'executiu està "a l'eix" del "greu cas de corrupció" que no és passat sinó "present". El portaveu del PSOE ha respost que a Tellado "li hauria de caure la cara de vergonya" per aquestes declaracions pel fet que el PP és "l'únic partit condemnat" per corrupció a l'Estat.

stats