POLÍTICA
Política 11/04/2013

El Parlament tomba una moció del PP per limitar l'acció exterior de Catalunya

CiU adverteix als populars que el país "té tot el dret de parlar de tu a tu amb la resta de nacions del món"

Marc Toro
2 min

BarcelonaEl ple del Parlament ha tombat aquest dijous una moció del PP que −entre altres qüestions− instava al Govern a integrar a les infraestructures de l'acció exterior de l'Estat el personal de les delegacions de la Generalitat a Brussel·les, Nova York, Berlín, París i Londres. Tots als partits, a excepció de C's, han votat en contra de la proposta dels populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat del PP Juan Milián ha defensat els diferents punts de la moció, entre els quals també s'incloïen diverses mesures de contenció de la despesa i transparència de l'acció exterior de Catalunya, com és la publicació a la web de la Generalitat de la informació i els comptes de les delegacions catalanes a l'exterior i la publicació d'informes trimestrals i anuals de recull d'aquestes dades. Milián ha deixat clar que l'objectiu final de la moció no és altre que posar l'acció exterior de la Generalitat al servei de "la internacionalització de les empreses catalanes", "l'atracció d'inversors a Catalunya" i la "promoció de Catalunya com a destí turístic de primer ordre". "Vostès prefereixen fer adoctrinament a l'exterior abans que donar feina als joves", ha retret el popular al Govern.

La majoria de les formacions parlamentàries han estat d'acord a augmentar la transparència, però han rebutjat la moció en considerar que "l'objectiu real del PP no és altre que evitar que l'acció exterior del nostre país quedi subordinada a l'Estat", tal com ha explicat el diputat republicà Jordi Solé. Des de CiU, la diputada Mireia Canals ha afegit: "Catalunya té tot el dret de parlar de tu a tu amb la resta de nacions del món". Com la resta de partits, Canals ha demanat al PP que exigeixin les mateixes condicions de transparència i austeritat a les delegacions espanyoles a l'exterior.

En una línia semblant, la diputada socialista Núria Segú ha denunciat l'"estratègia antinacionalista del PP", mentre que la diputada d'ICV-EUiA Sara Milà ha acusat els populars de "buscar el frontisme amb la causa catalana i amb uns elements identitaris legítims que no comparteixen". Des de la CUP, el portaveu, Quim Arrufat, ha rebutjat que les delegacions catalanes a l'exterior "quedin lligades a la marca Espanya" i al "setè país del món en venta d'armes". Arrufat ha acabat considerant, però, que "el millor instrument per fer acció exterior no és la Generalitat, sinó la societat civil catalana", fent referència a empresaris, ONG i persones individuals que viatgen, entre altres.

stats