Política 28/01/2013

El govern de Rajoy prepara una llei per controlar l'acció exterior de la Generalitat, segons 'El País'

Els executius autonòmics hauran d'informar dels seus viatges a l'estranger i de l'obertura de noves delegacions

Ara
1 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la roda de premsa a Brussel·les / ACN

BarcelonaEl govern espanyol prepara una nova llei per acotar l'acció exterior dels governs autonòmics, segons informa aquest dilluns el diari 'El País'. L'avantprojecte de la llei d'acció i servei exterior obligarà els governs autonòmics a informar el ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació dels seus viatges i actuacions amb projecció exterior. També es controlarà l'obertura de les delegacions a l'estranger. La norma coincideix amb el full de ruta sobiranista d'Artur Mas i amb la voluntat del Govern de reforçar l'acció a l'estranger per internacionalitzar el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons 'El País', el govern espanyol no podrà prohibir a un president autonòmic que vagi a l'estranger, però sí que emetrà "recomanacions", avalant o desaconsellant el viatge. Si no s'atén la recomanació, el ministeri d'Afers Estrangers "podria negar el suport que habitualment presten les ambaixades als presidents autonòmics en els seus desplaçaments a fora", diu el diari.

L'avantprojecte parteix de la base que les relacions internacionals són competència exclusiva de l'Estat i que les activitats a l'exterior s'han de basar en els principis d'"unitat d'acció" i "lleialtat institucional i coordinació". La llei es podria aprovar durant les pròximes setmanes al consell de ministres després d'un intens debat, "no exempt de tensions, en el si del govern", diu 'El País'.

stats