Política 11/09/2013

L'acte institucional de la Ciutadella resisteix la pluja fina i ret homenatge a Espriu

La cerimònia, que ha començat amb gairebé 40 minuts de retard, també ha recordat la batalla de Muret, la mort de Bernat Metge fa 600 anys i de Carmen Amaya en fa 50, i el centenari de la promulgació de les 'Normes ortogràfiques' de l'IEC

R. Mateos / O. March
2 min
Mas i De Gispert a l'acte de l'Onze de Setembre a la Ciutadella / PERE TORDERA

BarcelonaL'acte institucional de la Diada al Parc de la Ciutadella de Barcelona, que ha arrencat amb gairebé 40 minuts de retard, s'ha pogut completar malgrat la pluja fina que ha caigut durant bona part de la cerimònia. Una cerimònia conduïda per l'actriu Mercè Pons i dedicada, sobretot, a glossar la figura del poeta Salvador Espriu, aprofitant que enguany es commemora el centenari del seu naixement.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i el mal temps, les cadires desplegades al costat de la cascada del Parc ja estaven plenes a les 11.30, l'hora d'inici prevista. A l'escenari, com és habitual, han ocupat els seus llocs les màximes autoritats de Catalunya, encapçalades pel president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Aquest cop, però, trencant la tradició, no hi ha volgut assistir la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, queixosa amb la reivindicació sobiranista que tindrà aquest Onze de Setembre arreu del país. També hi han assistit l'expresident de la Generalitat José Montilla i els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach.

L'homenatge a Espriu ha centrat bona part de l'acte. Fins a divuit artistes han pujat a l'escenari per recitar textos del poeta arenyenc, una de les figures més universals de la literatura catalana. Hi han participat Àlex Casanovas, Eduard Farelo, el grup musical Blaumut, Jordi Boixaderas i Nora Navas, entre d'altres. Durant l'acte, organitzat pel Govern i el Parlament i sota la direcció artística de Joan Ollé, ha onejat la senyera lliurada, aquest cop, per l'alcalde d'Arenys de Mar, Estanislau Fors, en record de la 'Sinera' d'Espriu.

Abans ha estat el torn de retre homenatge a les 'Normes ortogràfiques' de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que tot just es van promulgar fa cent anys. El president de la secció filològica de l'IEC, Isidor Marí, ha llegit un article d'Enric Prat de la Riba que es va publicar el gener del 1913 a 'La Veu de Catalunya' en què es destacava la transcendència històrica de les 'Normes ortogràfiques'. El 800 aniversari de la batalla de Muret, una cançó en occità interpretada per l'aranesa Alidé Sans, en solidaritat amb la gent de la Vall d'Aran per les inundacions que va patir al juny, i el 600 aniversari de la mort de Bernat Metge han estat d'altres punts d'interès de la celebració.

També s'ha volgut retre homenatge a la 'bailaora' i 'cantaora' gitana Carmen Amaya, nascuda al barri del Somorrostro, de qui es commemora el 50è aniversari de la seva mort. En record seu, Karime Amaya ha ballat 'Alegrías de pantalón'. Les declaracions d'ara fa 50 anys de l'abat Aureli Escarré al diari 'Le Monde', parlant de les relacions entre Catalunya i Espanya, en ple franquisme, han estat també motiu d'homenatge. L'actor Joan Pera ha estat l'encarregat de llegir-ne fragments. Per acabar, i després que Mercè Pons recordés l'assassinat del president xilè Salvador Allende avui fa 40 anys, l'Orfeó Manresà ha cantat 'Els Segadors' amb el públic dempeus. En finalitzar, el públic ha corejat crits d'"Independència".

stats