Política 13/09/2021

Aguirre irromp en la batalla pel PP de Madrid a favor d'Ayuso

La direcció del PP replica a les crítiques de l'expresidenta madrilenya: "El que va destrossar el PP de Madrid va ser la corrupció"

3 min
Esperanza Aguirre i Isabel Ayuso a Madrid el passat mes de maig

MadridLa batalla per Madrid no ha fet més que començar, i va per llarg. Primer va ser el seu entorn, però la setmana passada ja va ser la mateixa Isabel Díaz Ayuso qui va verbalitzar la seva intenció de liderar el partit a la Comunitat per "tornar a la normalitat" el PP. La "normalitat", per a Ayuso, és que qui presideix una comunitat sigui també qui lidera el partit en aquest territori. Però a la direcció popular incomoda aquesta predisposició d'Ayuso, perquè suposa dividir el partit en dos: entre els partidaris de la presidenta de la Comunitat de Madrid i els de l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida. Però encara molesta més que siguin exdirigents del partit els que s'hi posin pel mig. Com ho ha fet aquest dilluns l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, que ha mostrat el seu suport a Ayuso i ha carregat contra els partidaris d'Almeida, però també contra l'actual direcció popular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a El Mundo, Aguirre ha arribat a titllar de "niñatos" els que defensen la bicefàlia, és a dir, que no sigui la mateixa persona la que presideixi la Comunitat i la que dirigeixi el partit. L'exdirigent popular, a més, replica a la cúpula que encapçala Pablo Casado que "no té sentit" el model de la tercera via (que no siguin ni Ayuso ni Almeida els qui assumeixin el lideratge del partit a Madrid, sinó una tercera persona). "Aquí tenim la persona que més mal polític ha fet a Pedro Sánchez i a Pablo Iglesias, que és Ayuso, que pretén simplement normalitzar la situació del PP de Madrid", ha defensat Aguirre. "El model actual no té sentit i ella pretén simplement normalitzar la situació", ha afegit. Almeida no s'ha donat per al·ludit per les paraules d'Aguirre i ha assegurat que hi ha coses que comparteix de l'entrevista i n'hi ha que no.

El direcció del PP replica a Aguirre

L'expresidenta madrilenya també ha valorat la seva etapa com a presidenta de la Comunitat i també del PP madrileny –que va acabar suposant un contrapoder dins del partit per a l'expresident popular Mariano Rajoy– i ha exigit a Casado que no endarrereixi el congrés madrileny. Un conclave que encara no està convocat i que està previst per al primer semestre de l'any vinent. "El Suprem va condemnar el PP de Mariano Rajoy per no haver convocat el congrés quan corresponia. L'han de celebrar com més aviat millor", ha exigit Aguirre.

Amb tot, Génova no es mou. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha intentat treure ferro a les declaracions d'Aguirre, però ho ha fet enviant-li un dard directe. "El que va destrossar el PP de Madrid va ser la corrupció", ha replicat García Egea. El dirigent popular, a més, també ha contestat a Aguirre, que ha acusat la direcció estatal d'intentar promoure Almeida per disputar la candidatura a Ayuso, convidant-la a "venir" més per la seu popular.

Ayuso exigeix convocar el congrés "aviat"

L'alcalde de Madrid no ha revelat si preveu disputar la presidència del PP a Ayuso, però tampoc s'ha descartat. I el que és cert és que el president del partit, Pablo Casado, el va posar en la cursa la setmana passada quan va assegurar que a Madrid hi havia "dos militants molt qualificats" que tindrien "molt de pes" en la nova direcció. De moment, Génova evita alimentar aquesta batalla a nivell mediàtic perquè ho veuen prematur. De fet, la direcció voldria treballar per una candidatura conjunta entre Ayuso i Almeida, tal com publica aquest dilluns La Razón.

Sigui com sigui, Ayuso continua pressionant. Aquest matí, en una entrevista a EsRadio, ha demanat a la direcció que convoqui "aviat" el congrés. "Crec que és important que es faci aviat per donar normalitat a una organització que, quan ha funcionat a l'uníson el grup parlamentari amb el govern, ha donat èxits que tots recordem com els de l'etapa d'Esperanza Aguirre", ha defensat. La resposta de Teodoro García Egea ha estat que els congressos autonòmics "es faran durant el primer semestre del 2022". A més, fonts populars han detallat després de la roda de premsa que els congressos de les comunitats uniprovincials seran els últims. Per tant, la direcció està lluny de complir les demandes d'Ayuso.

El que sí que ha deixat clar la presidenta madrilenya aquest dilluns és que la seva aspiració no és desbancar Pablo Casado del capdavant del PP per accedir a la Moncloa, com s'ha especulat moltes vegades. En una entrevista a Il Corriere della Sera, Ayuso ha dit que "si el PP arriba al govern, el president serà Pablo Casado". "Si es tracta d'una dona, és probable que la primera sigui socialista", ha afegit.

stats