Així serà la consulta interna a Junts sobre l'acord amb Esquerra

En cas que les bases tombin l'acord, Junts facilitaria igualment la investidura d'Aragonès

2 min
Aragones saluda a Jordi Sanchez

BarcelonaUn cop tancat l'acord de govern amb Esquerra, encara queda un pas a Junts per Catalunya per votar la investidura de Pere Aragonès. Tal com va anunciar el partit, farà una consulta interna a la militància per validar el pacte al qual han arribat els equips negociadors. Tot i que en les últimes setmanes la votació de les bases de Junts havia aparegut com un dels esculls principals d'aquesta negociació, finalment no ho serà, ja que, segons ha explicat el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en la seva compareixença al costat del vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, cap de les opcions de votació possibiliten que els militants de Junts votin en contra de la investidura del candidat republicà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sànchez ha explicat que es portarà davant les bases l'acord subscrit amb Esquerra i que, en cas que la militància el rebutgés, la conseqüència seria que els diputats de Junts votarien igualment a favor de la investidura d'Aragonès però quedarien fora del Govern. És a dir, que les bases de JxCat no votaran directament sobre la investidura o no del presidenciable d'ERC, sinó sobre si el seu partit entra al Govern o en queda fora. Segons ha explicat Sànchez, aquesta tarda es farà pública la pregunta de la consulta i entre demà dimarts i dimecres el matí s'haurà dut a terme la votació i es coneixeran els resultats.

Si bé no ha concretat la pregunta, Sànchez ha dit que està "tancada" i que la idea és sotmetre a ratificació l'acord a què s'ha arribat amb els republicans. Fonts de Junts consideren que no hi haurà "problemes" amb les formacions per validar la coalició de govern –Esquerra ho ha de portar al seu consell nacional–, de manera que preveuen el debat d'investidura per elegir Pere Aragonès aquest dijous o divendres.

De fet, un dels compromisos que Sànchez va oferir a Aragonès per reprendre la negociació de coalició divendres era que la investidura estaria garantida. No hagués estat així si ERC hagués mantingut la idea del govern en solitari, ja que llavors la consulta hagués estat si quedar-se a l’oposició o, a la pràctica, eleccions.

Torra i Ponsatí critiquen l'acord

Un cop segellat l'acord, han aparegut algunes crítiques des de les files de Junts. L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha piulat: "Sense estratègia independentista es fa difícil governar". I al seu torn, l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí també s'ha queixat del plantejament de la consulta interna. "Apa! I que més? JxCat farà president Aragonès, diguin què diguin les bases", ha dit.

I és que en la consulta plantejada a les bases, no hi ha la possibilitat d'anar a les eleccions. Si els militants rebutgen el pacte ERC-JxCat, Sànchez ha garantit igualment la investidura, la qual cosa vol dir que, en realitat, la dicotomia és entre estar o no al govern.

stats