02/07/2022

Això no tocava fins que Josep Cuní va estovar Jordi Pujol

3 min
L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol en un acte institucional recent.

BarcelonaQuan el creador de la frase Això no toca acaba parlant del que en teoria no tocava, segur que hi haurà un motiu de pes que justifiqui el canvi d’actitud. Divendres passat aquest motiu es va dir Josep Cuní, que tancava etapa a Ser Catalunya després de quatre anys i que va ser capaç de fer parlar el president Jordi Pujol més del que ningú ha aconseguit en els últims anys.

Es penedeix d’haver destapat la caixa dels trons? Era la tercera pregunta de l’entrevista que havia començat amb un protocol·lari “Com anem?” i havia seguit amb una digressió sobre Rússia i el rearmament de l’OTAN. Cuní plantejava una de les preguntes que els catalans es fan des que fa vuit anys Pujol va confessar haver mantingut diners a l’estranger. Durant tot aquest temps –amb l’excepció de l’espectacle polític i mediàtic de la comissió d’investigació del Parlament que el va citar a ell, a la seva dona i a tots els seus fills– ha dit ben poc sobre el tema. I divendres va quedar clar que Pujol no en volia sentir a parlar. “Sap per què he vingut jo avui aquí?”, preguntava Pujol després d’un llarg silenci, convertint-se per una estona en l’entrevistador. “Perquè ha volgut”, li responia Cuní amb complicitat. La mateixa complicitat amb la qual va estar estovant el president durant més de mitja hora recordant anècdotes en comú i deixant que Pujol s’esplaiés en tot allò que volia. Fins que Cuní va decidir tornar a fer de periodista. “Li dol que li diguin corrupte?”

No va dir res que el comprometés directament, però se li va entendre tot quan va posar la mà al foc per “la gran majoria” de la seva família. Hi ha algú, doncs, per qui no es jugaria una mà. “Jo no he cobrat ni una pesseta”, insistia. “I la seva família?”. “No ho sé”. Aquí va ser quan Pujol va decidir aturar-se i tornar a l’això no toca, recordant que abans que li arribi “el judici final” en té un altre d’important a l’Audiència Nacional. Però vam sentir el president negar ser un corrupte, responsabilitzar-se de la indignació que la seva confessió va generar en molts catalans i dir que viu “instal·lat en el dolor”.

Jordi Pujol té 92 anys i ell mateix reconeix que el seu temps ha passat. El final de la seva vida estarà sempre marcat per aquella deixa a Andorra i pel judici per corrupció que el té a ell i a la seva família en el punt de mira. Però ja fa temps que es normalitza la seva presència en actes al costat de consellers, de polítics de diferents formacions i fins i tot del president de la Generalitat. ERC, que havia marcat distàncies respecte al pujolisme vinculant-lo directament a la corrupció, ja no se sent tan incòmode veient els seus dos màxims dirigents, Pere Aragonès i Oriol Junqueras, compartint espai amb l’expresident. Divendres Pujol va reivindicar el llegat que van deixar els seus 23 anys al capdavant de la Generalitat. El dia abans havia estat el conseller d’Economia, Jaume Giró, qui ho havia fet en un homenatge a Trias Fargas. Però tot i el canvi d’actitud, difícilment Pujol tindrà un homenatge en vida.

1.
"Recuperar la meva dona"
Laura Borràs

El jutge ha tancat definitivament la instrucció contra Laura Borràs i l’ha deixat a un pas d’un judici que podria acabar amb la seva presidència del Parlament i amb una inhabilitació per exercir durant un temps altres càrrecs públics. Si això acaba passant i “la mala gent consuma aquest atropellament democràtic”, hi haurà, però, algú que “recuperarà” la seva dona, com va recordar el marit de Borràs, Xavier Botet.

2.
La portaveu respon (o no)
Patrícia Plaja en roda de premsa

“La portaveu respon”. Patrícia Plaja ja té un canal propi perquè els ciutadans s’hi adrecin directament i li formulin preguntes sobre l’acció del Govern. L’adreça és portaveu.presidencia@gencat.cat i segur que a més de persones preocupades hi haurà algun periodista que hi recorrerà intentant esquivar les fórmules que cada dimarts fa servir la portaveu per fugir d’estudi. El resultat probablement serà el mateix.