Política 02/08/2012

Detenen tres suposats membres d'Al-Qaida "extremadament perillosos" amb explosius per fer volar un autobús

Els arrestats podrien estar preparant un atemptat a Espanya o a un altre país europeu

Efe
3 min
Detinguts d'Al-Qaida

BarcelonaLa policia espanyola ha detingut tres suposats membres d'Al-Qaida, dos d'ells, "extremadament perillosos" i que, segons el ministeri de l'Interior, planejaven atemptar a Espanya o a un altre país europeu. El ministre Jorge Fernández Díaz ha assegurat que els arrestats tenien explosius per fer volar un autobús.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els detinguts estaven instal·lats a La Línea de la Concepción, a Cadis, que és on s'han comissat els explosius. Un dels detinguts, arrestat a Almuradiel (Ciudad Real) i procedent d'una república euroasiàtica, és un membre operatiu "extremadament perillós" i "molt important dins l'estructura d'Al-Qaida occidental".

Fernández Díaz ha revelat que aquest detingut té experiència en la fabricació d'explosius i coneixements com a franctirador, manipulació de verins i formació en ultralleugers i avions teledirigits.

Aquest suposat terrorista, que va oposar una "resistència descomunal", va ser detingut aquest dimecres en companyia d'un altre membre operatiu d'Al-Qaida en una escala d'un autobús que feia la ruta entre Cadis i Irun, per la qual cosa se sospita que tots dos tractaven d'arribar a França.

El tercer detingut aquest dimecres al migdia i de nacionalitat turca és un "facilitador" de l'organització que ha estat arrestat en un habitatge unifamiliar de La Línea de la Concepción, on els agents han trobat una quantitat d'explosius "extremadament lesius en combinació amb metralla" que per si sols serien capaços de" destrossar un autobús". El ministre ha desmentit en roda de premsa que els detinguts portessin verí, com s'havia dit inicialment.

Aquest ciutadà turc vivia amb la seva parella en aquest habitatge, on hi van arribar els altres dos detinguts fa un parell de mesos.

Fonts de la investigació han assegurat a Efe que els altres dos detinguts a Ciudad Real també havien fet servir un segon habitatge a la província de Cadis.

Quan se li ha preguntat si els arrestats planejaven un atemptat a Gibraltar prop de l'habitatge on s'han trobat els explosius, Fernández Díaz ha recalcat que no els consta "en absolut", encara que sí que podrien estar preparant un atemptat a Espanya o a altres països d'Europa.

To triomfalista

Fernández Díaz ha comparegut en roda de premsa per donar els detalls de l'operació. En un to triomfalista ha dit que es tracta d'"una de les investigacions internacionals més importants contra Al-Qaida".

Últimes detencions

L'operació d'avui a Cadis se suma a d'altres contra el terrorisme d'arrel jihadista que s'han fet Espanya en els darrers mesos. El passat mes de juny, la policia espanyola va detenir a Melilla dos ciutadans espanyols, de 25 i 30 anys, integrants d'una cèl·lula islamista acusats de torturar i assassinar dos companys que s'havien desvinculat de l'ortodòxia religiosa imposada al grup i que eren "capaços de cometre atemptats d'especial brutalitat".

Segons va explicar el ministre Fernández Díaz, els dos detinguts, d'origen magribí, pertanyien a "la mateixa ortodòxia radical" dels islamistes que es van immolar a Leganés (Madrid) dies després dels atemptats de l'11 de març del 2004.

El grup, liderat per Rachid Abdellah Mohamed i Nabil Mohamed Chaib, arrestats al barri melillenc de Canal Real, es dedicaven a reclutar i adoctrinar joves que després enviaven a camps d'entrenament o a zones en conflicte bèl·lic, com l'Afganistan.

També, el mes de març, la Guàrdia Civil va detenir a València un home de nacionalitat saudita, però nascut a Jordània, conegut com "el bibliotecari d'Al-Qaida" i peça clau de la campanya de propaganda i de captació de terroristes d'aquesta organització a internet.

L'arrestat estava dedicat a temps complet a difondre la jihad a internet, treballava a casa entre 8 i 16 hores diàries en la captació i adoctrinament d'islamistes radicals i, fins i tot, facilitava el transport de terroristes a l'Afganistan i a altres zones en què actua l'organització.

stats