Política 15/06/2015

Albano Dante, sobre la confluència d'esquerres: "Seria un error utilitzar el mateix motlle que a Barcelona"

El candidat de Podem el 27-S defensa la necessitat d'obrir un "procés constituent popular" que no necessàriament tingui com a objectiu la independència. "Si el debat ha de ser una baralla de qui encapçala, seria un punt de partida erroni", raona sobre qui ha de liderar l'aliança

Joan Serra
3 min
Albano Dante Fachin, a la roda de premsa de Podem d'aquest dilluns. / C. CALDERER

BarcelonaAlbano Dante Fachin, candidat de Podem a les eleccions del 27-S després d'imposar-se en el procés de primàries del partit, ha defensat aquest dilluns al matí una confluència de les forces de l'esquerra alternativa, però ha recordat que "seria un error utilitzar el mateix motlle que a Barcelona", amb referència a la candidatura de Barcelona en Comú, que ha portat Ada Colau a alcaldessa. "Estaríem fent un pacte de despatxos o un invent", ha puntualitzat. El candidat també s'ha referit al període de negociacions obert entre les forces d'esquerres. "El debat és sobre la taula", ha expressat el líder de Podem en els comicis de la tardor. "Ara ens haurem d'asseure tots, tant les organitzacions com la ciutadania. No s'ha d'excloure ningú. L'objectiu principal és articular aquesta majoria", ha exposat Albano Dante.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat de la formació de Pablo Iglesias a Catalunya ha detallat que la seva lluita no passa per postular-se com a cap de llista de la candidatura de confluència, un missatge que sí que ha verbalitzat Teresa Forcades. En la compareixença de premsa, ha defugit el debat dels noms i ha defensat la necessitat de fer possible un canvi com el que hi ha hagut a Barcelona, sense limitar-ho a un "acord de despatxos". "El meu objectiu no és ser el líder, de res", ha afirmat. "Ens equivocaríem si el debat fos qui es posa primer i qui es posa segon", ha subratllat. Albano Dante també ha exposat que "si el debat ha de ser una baralla de qui encapçala, seria un punt de partida erroni", ha afegit.

"No hi ha cap canvi possible si aquest canvi depèn de CiU"

El candidat de Podem el 27-S, que ha recordat que el partit ja té un pla de rescat ciutadà per als primers cent dies de govern, ha definit les tres mesures que s'han d'aplicar si després de les eleccions de la tardor hi ha una majoria suficient al Parlament: posar en marxa una auditoria ciutadania del deute, definir en una auditoria en què inverteix els recursos públics la Generalitat i materialitzar un posicionament de la cambra catalana per aturar el Tractat Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP). Per articular aquest canvi d'enfocament, Albano Dante ha exposat tres condicionants. D'entrada, ha recordat que "no hi ha cap canvi possible si aquest canvi depèn de CiU"; ha instat a "trencar la lògica d'unionistes i independentistes", unes etiquetes que, segons ell, "ofeguen la pluralitat catalana"; i ha defensat l'obertura d'un "debat profund sobre el futur social i polític". "El govern de CiU, encara que últimament s'hagi embolicat amb l'estelada, l'única sobirania que defensa és la de l'Íbex-35", ha expressat.

Sobre aquest debat que estableixi el rumb que ha de seguir el país, el candidat de Podem ha proposat encetar un "procés constituent popular que permeti a la societat catalana trobar solucions". Segons Albano Dante, aquest procés constituent ha de reunir tres característiques: no necessàriament ha de tenir "com a objectiu la independència", ha d'estar fet "des de baix i sense messies" i ha de ser coordinat amb la ciutadania. "Seria un error que des de Catalunya es donés l'esquena a l'onada de canvi que hi ha a la resta d'Espanya. Seria un error no explicar amb claredat a la resta de ciutadans que la lluita democràtica que es viu a Catalunya té el mateix objectiu que la resta de lluites de l'Estat", ha sentenciat el líder de Podem el 27-S, que ha reclamat explicar millor a l'Estat el moment que viu Catalunya.

La presència a la manifestació de la Diada, en funció de l'agenda

Albano Dante no ha pogut concretar si participarà en la manifestació de la Diada a la Meridiana. "No ho sé. Aquesta setmana veuré com tinc l'agenda", ha expressat. El líder de Podem en els pròxims comicis ha apuntat que l'any passat no va participar a l'acte de l'11-S "per motius personals" i en l'anterior convocatòria, de la Via Catalana, va participar en la convocatòria alternativa de l'esquerra alternativa, que va instar a "encerclar La Caixa".

stats