HISTÒRIES DE LES MUNICIPALS
Política 18/06/2019

L'alcalde d'ERC gràcies als vots 'gratis' de Ciutadans

Jaume Gorrea va ser investit dissabte a Cabrera d'Anoia tot i haver quedat darrere del PSC el 26-M

Aleix Moldes
3 min
L'alcalde d'ERC gràcies als vots gratis de Cs

BarcelonaEn 947 ajuntaments és gairebé impossible no trobar un exemple de dinàmica local que desmunti qualsevol tesi dogmàtica que plantegin les direccions dels partits polítics. Aquest dilluns, per exemple, JxCat criticava ERC per haver-los expulsat d'alcaldies quan ells han fet el mateix en altres municipis. Els independentistes també s'han criticat els pactes amb el PSC, tot i haver-los impulsat en una cinquantena de pobles i ciutats. Però si hi ha hagut un culebró aquestes últimes setmanes ha sigut el de Barcelona. Els republicans han criticat el pacte "antinatural" entre Ada Colau i Manuel Valls, han subratllat que no serà gratis malgrat el que puguin dir els comuns, i fins i tot el president d'ERC, Oriol Junqueras, va fer un article per dir-li a Colau que Esquerra mai governaria "amb el suport de la dreta més reaccionària i nacionalista", en referència a Ciutadans. De moment, aquest 2019 ho farà a Cabrera d'Anoia, el poble de 1.300 habitants on l'alcalde d'ERC ha estat investit gràcies al regidor de Cs. Un vot inicialment 'gratis', però que finalment acabarà integrant-se a l'equip de govern. Esclar que Cabrera d'Anoia no és la capital de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiva de Ciutadans, que va pressionar perquè no es fes aquest pacte, ha acabat anunciant l'expulsió del regidor, en una decisió similar a la que ha pres amb Manuel Valls a Barcelona. De fet, el PSC també va oferir a Cs incorporar-se al govern municipal, però la candidatura local s'hi va negar al·legant que la seva prioritat era fer fora l'alcalde socialista, Salustià Monteagudo.

Les eleccions del 26-M havien deixat empatats el PSC i ERC a quatre regidors, amb un lleuger avantatge en vots per als socialistes. Ciutadans havia aconseguit l'últim regidor del consistori. Mirant-ho amb perspectiva nacional, l'acord més probable era o bé el del PSC i Cs o bé un govern en minoria dels socialistes. Però, res més lluny de la realitat: el regidor del partit taronja, José Antonio Lanuza, que es presentava bàsicament amb la intenció d'expulsar el PSC del govern, va votar dissabte passat a favor de Jaume Gorrea per investir el republicà nou alcalde del municipi. Una notícia que, per curiosa, va ser recollida àmpliament en la premsa comarcal.

"El PSC a Cabrera ha fet polítiques directes contra l'independentisme, intentant boicotejar l'1-O amb la policia i sense cedir locals, traient el poble de l'AMI i votant contra totes les mocions sobre presos polítics i exiliats", recorda el nou alcalde del poble. "No sé si la gent es pot emprenyar perquè hagi pactat amb un partit com Cs, perquè el PSC no és gaire millor", reflexiona en conversa amb l'ARA.

Govern compartit

El govern municipal, a més, afegirà el regidor de Ciutadans, un cop es desvinculi del partit taronja. "Havíem parlat abans, però dissabte quan vaig presentar la meva candidatura a la investidura no tenia clar com acabaria", recorda Gorrea. Finalment, Lanuza li va donar suport i el nou alcalde li va oferir immediatament l'entrada a l'executiu, que s'acabarà de materialitzar properament. Una situació inversa a la del 2015, en què tot i guanyar ERC les eleccions, el PSC va acabar pactant amb ICV-EUiA per tenir l'alcaldia.

Segons l'alcalde de Cabrera d'Anoia, als pobles, les dinàmiques locals són més importants que les nacionals. "En la llista de Cs hi havia veïns de la directiva de l'equip de futbol o d'un local social del poble i també gent desenganyada amb el PSC que havien decidit muntar una candidatura", indica. De fet, com passa sovint als pobles, "les persones són més importants que els partits". ERC tornarà a governar després de vuit anys sense fer-ho a Cabrera d'Anoia, encara que sigui acceptant els vots de Ciutadans.

El regidor de Ciutadans ha acabat sent expulsat del partit i ara, com a regidor no adscrit, s'incorporarà al govern municipal. "Cs no volia que pactéssim i el PSC ens va oferir que entréssim al Govern, però nosaltres no estàvem disposats a acceptar res", explica a l'ARA José Antonio Lanuza. "Nosaltres hem acomplert el que vam prometre als veïns", afirma orgullós. La brutícia als carrers i els incompliments per part del ja exalcalde socialista són els motius que esgrimeix per haver optat per un moviment que només es pot entendre en clau local.

stats