Política 04/07/2011

Això no és Mollet: degoteig d'alcaldes que s'abaixen el sou

L'alcaldessa de Vallirana, del PSC, i els quatre alcaldes de la CUP s'han afegit aquest dilluns al grup de batlles que decideixen cobrar menys en sintonia amb la crisi i les retallades públiques i privades. Contrasten amb el cas de Mollet del Vallès, que va provocar les ires i fins i tot una persecució dels 'indignats'

Redacció
2 min

BarcelonaLa de Vallirana, el de Mollerussa, els quatre de la CUP... El degoteig d'alcaldes que anuncien que es rebaixen el sou continua, en plena crisi i retallades pressupostàries. Aquests casos criden l'atenció especialment després del ple de Mollet del Vallès en què l'alcalde, Josep Monràs (PSC), es va apujar el sou i va haver de sortir escortat per la policia perquè un grup 'd'indignats' el van perseguir i increpar durant dos quilòmetres. Posteriorment, Monràs ha assegurat, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que cobrarà "poc més de 3.000 euros al mes", i que és una quantitat que troba "baixa" per a la responsabilitat que té.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas de Mollet va esclatar arran d'una filtració al diari El País, segons la qual tenia la intenció d'apujar-se el sou fins a 78.300 euros bruts l'any. Finalment, el ple va aprovar que en cobri 65.000, quantitat que igualment representa un increment sobre els 59.000 assignats a l'alcaldia en el mandat anterior. Monràs va acusar ICV de filtrar les dades que segons ell eren falses, i els ecosocialistes, que mantenen que ells no van difondre el cas i que l'alcalde només va amortir l'increment a causa de la pressió mediàtica, amenacen de demandar-lo.

Causa-efecte?

Tingui relació causa-efecte o no, arran de l'escàndol de Mollet s'han anat fent públics i han adquirit relleu les notícies sobre els alcaldes que han fet just el contrari. A Cervera, el batlle, Ramon Royes (CiU) cobrarà un 6% i també es reduiran les retribucions i dietes dels altres electes. A l'Hospitalet de Llobregat, on Núria Marín (PSC) ja es va abaixar el sou l'any passat un 15%, s'ha anunciat que l'alcaldessa manté el salari però que en el conjunt del consistori es retalla un 17% en càrrecs electes i assessors. I l'eurodiputat i ara alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras (ERC) renuncia al sou de l'Ajuntament mentre tingui l'escó de Brussel·les –com fan tots els diputats de qualsevol cambra que també són alcaldes o regidors– i que, quan deixi el Parlament cobrarà un 38% del que estava establert per al batlle de la població.

En el mateix sentit, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona (CiU), va anunciar la setmana passada que es retallaria l'assignació un 34%. I aquest dilluns han fet saber que han pres la mateixa decisió els quatre alcaldes de la CUP: Joan Manel Ximenis (Arenys de Munt), Dani Cornellà (Celrà, al Gironès), Jaume Casals (Navàs, al Bages) i Irene Palol (Viladamat, Alt Empordà). I també Eva Martínez (PSC), alcaldessa de Vallirana, que cobrarà un 35% menys que el seu antecessor.

Martínez, que ha desplaçat l'històric batlle Josep Alemany (CiU) després de pactar amb ERC i ICV, cobrarà 46.796,6 euros anuals per governar aquesta vila del Baix Llobregat, d'uns 14.000 habitants, informa l'ACN. En total, l'equip de govern municipal ha acordat una rebaixa de les retribucions dels electes d'un 27% de mitjana. Això vol dir que pagar-los els sou costarà uns 100.000 euros menys l'any.

stats