Política 21/05/2021

Alejandro Fernández (PP) exigeix a l'independentisme que respecti la llei, com els escocesos

El líder conservador qualifica "d'autèntic disbarat" l'acord de govern entre ERC i JxCat

2 min
El líder del PP, Alejandro Fernández, durant la seva intervenció al ple d'aquest divendres

BarcelonaAprofitant l'apel·lació a la via escocesa que ahi va fer el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, el líder del PP, Alejandro Fernández, ha reclamat un dia després a l'independentisme que si s'hi vol emmirallar ho faci del tot. "Respectin la llei, com els escocesos", ha demanat a Aragonès, a qui li ha exigit que per assumir aquesta via cal anar al Congrés i "acceptar la votació que en sorgeixi". "Els escocesos sempre han respectat la llei, ho haurien de fer vostès també", ha dit el líder popular, que ha carregat contra "l'embolic que van muntar el 2017", en referència a l'1-O i la declaració del 27-O. I titllant l'independentisme "d'antidemocràtic", ha sentenciat: "La llei es respecta quan et convé i quan no".

Ara bé, a diferència de Vox i Ciutadans, Alejandro Fernández ha evitat fer cap mena d'amenaça de portar l'independentisme als tribunals si tiren endavant accions que superen el marc legislatiu actual. Però això no vol dir que el PP hi hagi renunciat, al contrari, però vol fer compatible el compliment de la legalitat amb una baixada de decibels de la crispació dels últims anys. D'aquesta manera, els populars aposten per remarcar la necessitat d'obrir una etapa de "convivència" i intentar que la sortida de la crisi econòmica centri el panorama polític. Fernández, en aquest sentit, ha reiterat que l'aposta del PP davant del nou Govern serà receptar "llibertat". "És a Catalunya on és més necessària, perquè és on més s'ataca", ha justificat, posant d'exemple l'educació o la llengua.

No ha fet cap referència al model de "llibertat" de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, tot i que inevitablement les seves paraules hi recordaven. De fet, el mateix Aragonès s'hi ha referit criticant-lo i Fernández li ha respost: "Vostè té una madriditis que no se la treu de sobre". El cap de files dels conservadors, que considera que l'independentisme té complex d'inferioritat respecte Madrid i que intenta atacar el seu model econòmic, ha acabat referint-se a l'acord entre ERC, JxCat i la CUP com un "autèntic disbarat", perquè suposa una pujada d'impostos i una "degradació de les institucions catalanes", ha dit. En última instància, ha tornat a negar el dret a l'autodeterminació i l'amnistia, i ha posat en dubte que els mecanismes de coordinació del nou Govern de coalició funcionin. "No hi ha un clima agradable per poder governar", ha assegurat.

stats