CANVI DE CICLE
Política 12/02/2013

La Mesa del Congrés no admet a tràmit la proposta de llei d'autodeterminació d'ERC, Amaiur i BNG

Els impulsors de la iniciativa pretenien transposar a l'ordenament jurídic espanyol els tractats internacionals sobre el dret a la independència

Efe
2 min

MadridLa Mesa del Congrés, controlada pel PP, no ha admès aquest dimarts a tràmit la proposició de llei que havien registrat la setmana passada ERC, Amaiur i BNG que pretenia permetre el dret d'autodeterminació dels pobles, mitjançant la transposició a l'ordenament jurídic espanyol de tractats internacionals. Segons han explicat a Efe fonts parlamentàries, oficialment encara no s'ha comunicat als grups proposants la decisió d'aquest òrgan de la cambra baixa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de registrar aquesta proposta el passat 7 de febrer, els seus promotors, Alfred Bosch (ERC), Olaia Fernández (BNG) i Xabier Mikel Errekondo (Amaiur), van defensar que si Espanya ha signat diversos tractats i cartes internacionals sobre aquest dret ha arribat el moment que es transposi en la legislació espanyola. Els tres diputats van explicar llavors que s'havien posat en contacte amb altres forces parlamentàries i que algunes compartien aquesta iniciativa, si bé preferien que "l'autoria i l'empenta" l'exercissin ells.

Els proposants confiaven que la proposició de llei no fos rebutjada per la Mesa del Congrés i pogués debatre's la seva presa en consideració en el Ple de la Cambra. "Seria la prova del cotó de la democràcia espanyola, el que els pobles puguin decidir el seu futur", va assegurar Bosch, qui va recordar que el seu grup treballa per al seu reconeixement des de fa anys.

Aquesta iniciativa parlamentària era fruit d'un grup de treball creat per Amaiur i ERC el mes de juny per intentar sumar més forces polítiques a aquesta iniciativa. Segons van dir llavors Bosch i Errekondo, a CiU, PNB i ICV-IU hi havia "una resposta favorable", però s'hauria d'"entrar en converses" en la tramitació de la proposició. No havien trobat aquesta disposició en el PP i UPyD, mentre que havien parlat amb el PSC, que no s'havia pronunciat sobre aquesta qüestió.

stats