RETIRADA DEL BUST DEL REI
Política 27/07/2015

Rubalcaba, sobre les raons de Pisarello per retirar el bust de Joan Carles I: "Creu que som tontos?"

L'exlíder del PSOE s'identifica amb els valors de patriotisme de Pedro Sánchez i justifica que mai usés la bandera espanyola en actes de partit: "És que amb aquesta bandera ens colpejaven al cap"

Europa Press
2 min
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridL'exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba ha afirmat que la retirada del bust del rei Joan Carles I del Saló de Plens de l'Ajuntament de Barcelona va ser "una operació perfectament dissenyada i calculada per sortir als mitjans" de manera "injusta" i no per obrir un debat sobre el model d'estat. Rubalcaba ha retret al número dos de l'alcaldia, Gerardo Pisarello, que atribuís la decisió a un intent d'"obrir un debat sensat, profund i raonable sobre la República". "Aquest senyor creu que som tontos? Perquè hem vist com cridaven els mitjans de comunicació", li ha respost. De fet, li ha recordat que es pot obrir debat des d'altres "vies": "Si vol obrir un debat sobre la monarquia i la república o sobre els símbols republicans té vostè vies, obri vostè un debat en el ple".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha afegit que el que s'ha fet des de l'Ajuntament de Barcelona és "al matí fer-se una foto amb el rei i a la tarda treure's la foto de sobre", perquè el que es pretenia era "una foto" durant la retirada del bust. "Que no em vinguin amb romanços que és un debat profund al qual tenen dret els ciutadans, que has muntat això perquè has volgut", ha retret Rubalcaba.

Preguntat per la utilització de la bandera per part del candidat a la Moncloa del seu partit, Pedro Sánchez, Rubalcaba ha assenyalat que li sembla un "acte legítim" i ha deixat clar que s'identifica amb la seva visió del patriotisme. Això sí, ha aclarit que ell mai va usar la bandera en actes de partit –encara que va viure sota d'ella sis anys com a ministre d'Interior– perquè té amb l'ensenya la relació que hi va tenir la seva generació: "És que amb aquesta bandera ens colpejaven al cap", ha dit.

Defensa de la salut del bipartidisme

Pel que fa a Podem, l'exsecretari general del PSOE ha destacat que és "evident" que el seu líder, Pablo Iglesias, està intentant apartar-se de l'"esquerra radical" per "col·locar-se en la socialdemocràcia", però que ho fa amb "ambigüitat". "Vol assaltar l'espai del PSOE i el PSOE es defensarà", ha dit, i ha destacat que les enquestes diuen que les eleccions només les poden guanyar el PP o el PSOE.

A més, ha elogiat Pedro Sánchez i ha deixat clar que és el seu candidat. Rubalcaba ha defensat les primàries com a mètode d'elecció de líders però no quan es fan servir per "desqualificar" o "desestabilitzar" el que ha estat elegit en un congrés, que és, segons ha dit, el que li va passar a ell després de guanyar el congrés el 2012. "Jo no vull que passi això, vull que el Pedro sigui el candidat, jo crec que estem bé i el partit està unit i disposat a donar la talla", ha resumit.

stats