Política 18/03/2014

Els sindicats defensen el dret a decidir com a condició 'sine qua non' davant de Rubalcaba

El líder del PSOE demana "més diàleg" entre Catalunya i Espanya i reivindica la reforma federal de la Constitució com a solució

Sara González
2 min
Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba aquest dimecres a Barcelona / PERE VIRGILI

BarcelonaEl líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat aquest dimecres que ha tornat a Catalunya "a escoltar els catalans". Aquest cop, en concret, a CCOO i UGT, que han advertit el secretari general socialista que el dret a decidir és una condició 'sine qua non' per resoldre el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba, però, s'ha limitat a insistir en la reforma federal de la Constitució com la millor solució i ha subratllat que cal "més diàleg intern" en comptes de buscar comparacions entre el procés català i Crimea, com fa el PP.

"S'ha de votar, s'arribi a la solució que s'arribi", ha insistit el primer secretari del PSC, Pere Navarro, en sortir de la reunió, que ha afegit que una reforma de la Constitució ja permet fer una votació sobre si aquesta reforma és acceptada o no.

En tot cas, el que han reivindicat els sindicats és la consulta. "Rubalcaba no està en la mateixa posició que nosaltres. Això no vol dir que no hagi de prendre iniciatives des del PSOE", ha assegurat el líder de la UGT, Josep Maria Álvarez. El seu homòleg de CCOO, Joan Carles Gallego, ha insistit que la reivindicació del dret a decidir "és àmplia i majoritària a Catalunya" i ha reclamat "solucions polítiques".

Amb tot, Navarro ha subratllat el "gest" de Rubalcaba per venir a Catalunya, no només a explicar la seva proposta federal, sinó també a "escoltar". Una actitud, ha insistit, molt diferent de la que exhibeix el PP, els dirigents del qual, al seu parer, només vénen a Catalunya "per bronques" i per fomentar "la confrontació". Navarro també ha assegurat que declaracions com les del president de la Generalitat, Artur Mas –que no descarta la declaració unilateral d'independència– tampoc ajuden a establir el diàleg i són "preocupants".

Navarro i Rubalcaba també han parlat durant la reunió a la seu del PSC de la necessitat de derogar la reforma laboral i de la reforma fiscal que vol impulsar el govern de Mariano Rajoy i que intueixen que "no afavorirà les classes mitjanes".

stats